Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

För andra gången genomförde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en demonstration på första maj, denna gång i Falun. I marschen deltog mellan 550 och 600 personer vilket är fler än vid förra årets marsch. I talen angreps regeringen och politiker i demokratiska partier som ”folkförrädare”.

Svante Weyler i Aktuellt den 2 maj 2017.

Antisemitismen är central i NMR:s ideologi och genomsyrade manifestationen. I kallelsen till marschen välkomnades “alla folkfränder som önskar ersätta sionisternas folksplittringspolitik med sann folkgemenskap”.

I tal meddelades, enligt Expos rapportering, att ”sionismen” eller ”globalisterna”, i detta sammanhang kodord för en judisk konspiration, styr världen och ligger bakom EU, arbetarrörelsen och feminismen. Nazityskland hyllades och Förintelsen förnekades.

På en banderoll fanns en överkorsad davidsstjärna. Med anledning av detta ska Justitiekanslern ha inlett en förundersökning gällande hets mot folkgrupp.

Nazisternas manifestation möttes av en än större motdemonstration. Den antirasistiska sajten ”Inte rasist, men” genomförde en insamling mot nazism och antisemitism där delar av de insamlade medlen skänktes till SKMA.

I Aktuellt i SVT den 2/5 underströk SKMA:s ordförande Svante Weyler vikten av att ta hotet från nazisterna på allvar och manade till kraftfulla insatser mot hatpropaganda och Förintelseförnekande. Svante Weyler tog även upp dessa frågor i en artikel i Expressen den 9/5.

SKMA