Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

Bara under våren 2017 har SKMA genomfört åtta studieresor till Förintelsens platser i Polen med sammanlagt över 200 elever och lärare från olika högstadie- och gymnasieskolor. Våra resor ingår alltid i en längre utbildning och innan avresa till Polen håller SKMA ett förseminarium om antisemitism och Förintelsens faser. Efter avslutad utbildning erbjuds skolorna hjälp, tips och material för efterarbetet.

I Polen besöker vi platser i och runt Krakow som berättar om judiskt liv och kultur före andra världskriget samt Förintelsens historia. Tre av de viktigaste platserna vi besöker är det tidigare gettoområdet i Krakow samt det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Men även besök vid mer okända platser, som den tidigare SD-skolan på den lilla orten Rabka, ingår i programmet.

Eleverna från Ludvika vid den fd gettomuren i Krakow. Foto: Mathan Ravid

 

Den 17-21 maj hade jag själv förmånen att tillsammans med Lena Jersenius leda en av våra studieresor, denna gång med ca 30 elever från årskurs tre på ABB Industrigymnasium i Ludvika. Syftet med SKMA:s studieresor är att öka kunskapen om Nazitysklands förbrytelser mot judar, romer och andra grupper. I guidningen och genom samtal och grupparbeten under dagarna i Polen försökte vi bland annat ge eleverna nya insikter och möjligheter till reflektion kring Förintelsens olika aktörer; offer, förövare, hjältar/räddare och åskådare.

Diskussionerna blev många, utmanande men oerhört inspirerande; inte minst de olika dilemman som människor ställdes inför under Förintelsen ledde till intressanta samtal. Och det väckte många viktiga frågor hos eleverna kring vilka dilemman vi själva ställs inför och vilka val vi själva gör i vår vardag. Hur agerar vi exempelvis när vi ser antisemitism, rasism och fördomar på skolan, i omklädningsrummet eller i kompisgänget? För det har stor betydelse vad man väljer att göra eller inte göra, en insikt som jag tror nu är ännu starkare hos de engagerade eleverna från Ludvika.

Vid Book of Names i Auschwitz. Foto: Mathan Ravid

 

Utvärderingarna från deltagarna på resan var överlag väldigt positiva, och vi på SKMA är glada att ABB Industrigymnasium i Ludvika och många andra skolor i Sverige fortsätter att åka med oss till Polen år efter år. Är du själv intresserad av att åka med dina högstadie- eller gymnasieelever eller kanske din konfirmandgrupp på en studieresa till Förintelsens platser? Läs då mer på vår hemsida www.skma.se/utbildning/elevresor, och kontakta oss!

Mathan Ravid