Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

I april beslutade Judiska föreningen i Umeå att lämna sin lokal och lägga ner verksamheten efter upprepade hot från nazister. De hoppas på stöd och hjälp från kommunen med att hitta en ny lokal på en trygg plats. ”Tar de inte detta på allvar så har nazisterna vunnit”, säger föreningens ordförande Carinne Sjöberg.

På grund av hot från nazister beslutade Judiska föreningen i Umeå i april att lägga ner sin verksamhet. Angreppen mot föreningen har pågått under längre tid. Enskilda medlemmar har trakasserats, klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen med antijudiska och rasistiska budskap har återkommande satts upp på föreningens lokal, hotfulla mejl har skickats och hetsande texter sprids på nätet.

Utvecklingen ledde till att allt fler medlemmar på grund av oro avstod från att besöka organisationens lokal, som bland annat används i samband med firandet av judiska helgdagar. Enligt Judiska föreningens ordförande Carinne Sjöberg försämrades situationen i takt med att man från föreningens sida blev mer aktiva och öppna med sin verksamhet. ”Så länge vi var tysta var det helt okej”, sade hon till Ekot 2/4.

Propaganda från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen på Judiska föreningens lokal. Skärmavbild från Västerbottens-Kuriren.

 

”Det är ett misslyckande för hela det svenska samhället varje gång en svensk jude på något sätt hindras eller känner sig hindrad att utöva sin religion eller visa sin identitet. Nu är det människornas och myndigheternas sak att återupprätta Umeås anseende när det gäller säkerheten för judar i staden”, sade SKMA:s ordförande Svante Weyler i ett uttalande. Svante Weyler tog även upp dessa frågor i Sverige Radios ”Människor och tro” den 6/4.

Carinne Sjöberg.

I SvD 4/4 efterlyste Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige, krafttag mot antisemitismen och för att stärka skyddet för svenska judar. ”I Umeå måste den judiska föreningen ges möjlighet att hyra en säker lokal i centrum. Rättsväsendet i Umeå, och i resten av landet, behöver få de resurser som krävs för att de ska kunna bevaka judiska institutioner och kunna utreda hatbrott riktade mot judar och andra minoriteter. Detta är en förutsättning för att den judiska gruppen ska kunna förbli en del av det svenska samhället”, skrev Verständig.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att någon människa utsätts för hot på grund av sin religion. Och därför måste vi se till att föreningen har det stöd de behöver och att den och andra församlingar i Sverige får det stöd de behöver för att ha ett effektivt säkerhetsarbete”, sade inrikesminister Anders Ygeman till Ekot.

En kippavandring i Umeå i solidaritet med stadens judar den 23/4 samlade hundratals personer. I samband med manifestationen talade Aron Verständig, kommunalråden Margareta Rönngren (S) och Anders Ågren (M) samt kyrkoherde Kenneth Nordgren.

Judiska föreningen har vänt sig till Umeå kommun för att få hjälp att hitta en lokal på en trygg plats. I slutet av maj hade något svar ännu inte kommit. Carinne Sjöberg hoppas på kommunens stöd, men säger till SKMA: ”Det finns vissa politiker som inte förstår allvaret i situationen. Tar de inte detta på allvar så har nazisterna och antisemiterna vunnit.”

SKMA