Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

I april arrangerade SKMA en fortbildning för ungdomar om antisemitism och rasism idag. 16-åriga Freja Nyström var en av deltagarna. Här skriver hon om sina erfarenheter från en intensiv utbildningshelg.

2016 hade jag och cirka 40 andra elever och lärare från olika högstadieskolor på Gotland turen att delta i en utbildningsresa med Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) till Förintelsens platser i Polen. Denna utbildningsresa var en av de tolv resor som SKMA genomförde 2014-2016 med sammanlagt 408 elever och 81 lärare från 84 olika högstadieskolor runtom i landet – från Malmö i söder till Arvidsjaur i norr.

Syftet med utbildningssatsningen var att öka våra kunskaper om nazismens förbrytelser och rasistiska och antidemokratiska idéer genom historien liksom att fördjupa vår förståelse för demokratiska värderingar. Något den verkligen gjorde!

Freja Nyström. Foto: Mathan Ravid

Den sammanlagt tio dagar långa utbildningen och inte minst sexdagarsresan till Polen som ingick gav mig många nya perspektiv på Förintelsen, att få se alla platser med egna ögon gav en helt ny insikt. Men jag förstod också på ett bättre sätt hur vanligt det fortfarande är med antisemitiska och rasistiska fördomar. Alla vi som deltog i utbildningarna redovisade sen våra upplevelser på olika sätt, på min skola föreläste vi om resan till Polen för olika klasser på skolans ”öppet hus”.

Jag blev väldigt inspirerad att veta och göra mer, och därför tyckte jag att det var självklart att ansöka till den fortbildning som SKMA arrangerade i Stockholm helgen 28-30 april 2017. I fortbildningen deltog 15 ungdomar i åldrarna 16-18 från åtta olika orter i Sverige. Vi hade ju alla genomgått samma grundutbildning, men de flesta av oss hade aldrig träffats förut. Dock förstod vi snabbt att vi hade mycket gemensamt – inte minst var alla jättetaggade på att diskutera dessa viktiga frågor!

Meningen var att helgen skulle vara en fortsättning på den tidigare utbildningen, men denna gång med fokus på nutiden, och att vi skulle fördjupa kunskapen om antisemitism och andra former av rasism, fördomar och stereotyper, konspirationsteorier och källkritik, men även få fler redskap för antirasistiskt arbete. Jag skulle säga att mina höga förväntningar möttes väl, eller till och med överträffades!

Mathan Ravid från SKMA ledde fortbildningen, och en stor del av helgen gick åt att diskutera antisemitism i dagens samhälle och inte minst antijudiska konspirationsteorier. Under helgen hade vi även förmånen att få lyssna på väldigt intressanta gästföreläsningar av Bilan Osman och Jonathan Leman från Stiftelsen Expo.

Bilan Osman gav oss en inblick i afrofobi och islamofobi historiskt och i dag, och Jonathan Leman berättade om olika rasistiska partier och rörelser i Sverige och den propaganda de sprider till exempel på nätet. Och fortbildningens sista dag ägnade vi helt åt att diskutera hur man bäst bemöter antisemitiska och rasistiska påståenden och idéer med utgångspunkt i konkreta exempel som vi fått i uppgift att ta med oss från vår egen vardag – oerhört nyttigt och viktigt!

Intensiva diskussioner. Foto: Mathan Ravid

 

Under hela helgen väcktes många tankar och frågor som ledde in i flera långa samtal, som inte avtog bara för att det råkade vara fikapaus, lunch eller middag. Och just det var nog något av det häftigaste och roligaste under helgen, att alla deltagare verkligen var personligt intresserade och engagerade i frågorna och faktiskt ville ta sig tid till att diskutera vidare. Vi lärde oss otroligt mycket av varandra!

Alla var öppna för att dela med sig av egna erfarenheter, tankar och åsikter vilket gav ett väldigt tryggt diskussionsklimat. Tyvärr upplever jag inte detta så ofta i min vardag, så jag var grymt imponerad. Jag tror att det var dessa många diskussioner som bidrog till att vi blev en så pass sammansvetsad grupp på bara ett par dagar, och jag är helt övertygad om att vi kommer ha fortsatt stöd av varandra framöver.

Helst av allt skulle jag se att alla i min ålder fick gå en fortbildning som denna. Visst, det är kanske orealistiskt, men jag vet att det finns många ungdomar som skulle älska, och ha stor nytta av, att träffa dessa inspirerande föreläsare och stöta och blöta de här ämnena med intresserade jämnåriga. Ju fler som får chansen desto bättre!

Jag är inte bara säker på att andra unga skulle tycka att det är något av det roligaste och intressantaste de gjort, det skulle även vara en god och viktig sak för vårt framtida samhälle.

Jag är så tacksam och glad över att jag fått delta på studieresan till Polen och fortbildningen i Stockholm, det är nog det intressantaste och mest lärorika jag gjort hittills i mitt liv! Stort tack till SKMA!

Freja Nyström, 16
Wisbygymnasiet, Gotland