Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

I Danmark har en imam polisanmälts för att ha uppmanat till mord på judar under en fredagsbön i Al-Faruq-moskén i Köpenhamn. I bönen citerade imamen Mundhir Abdallah en i islamistisk antisemitisk agitation ofta åberopad hadith (berättelse om Muhammeds och hans följeslagares uttalanden och handlingar). Från talarstolen förkunnade Abdallah:

”Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna och dödar dem. Judarna kommer att gömma sig bakom stenar och träd, men stenarna och träden kommer att säga: Åh, muslim, åh Allahs tjänare, det finns en jude bakom mig, kom och döda honom.”

Mundhir Abdallah predikar. Skärmavbild från Politiken.

 

Uttalandet mötte stark kritik i Danmark. Det judiska samfundet i Danmark har polisanmält Mundhir Abdallah. Samfundets ordförande Dan Rosenberg Asmussen menar att imamens tal uppmanar till hot och mord på judar. Han pekade på den vid denna tid pågående rättegången mot en 17-årig flicka som stod åtalad för att ha försökt spränga två skolor, däribland en judisk skola i Köpenhamn, som ett belägg för att hoten mot judar i Danmark är högst reella (flickan kom senare att dömas för förberedelse till terrorbrott). ”Därför är det viktigt att vi reagerar när det händer något sådant här”, sade han till Politiken 11/5.