Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2017

Sedan 2012 erbjuder SKMA utbildningar för ungdomar om antisemitism och andra former av rasism. Utbildningarna riktas främst till gymnasieelever runtom i landet, och sedan starten för fem år sedan har vi haft deltagare från Storuman i norr till Malmö i söder.

Den 10-12 februari 2017 arrangerades en sådan utbildning i Stockholm i samarbete med föreningen Unga Mot Antisemitism & Främlingsfientlighet (UMAF, tidigare ”Unga muslimer mot antisemitism”) och med stöd av Björkstén-Sparrings stiftelse. Deltagare på utbildningen var 15 av UMAF:s ungdomsambassadörer från Malmö samt föreningens grundare Siavosh Derakhti, som tilldelades Elsapriset 2012, och utbildningssamordnaren Samer Alazawie.

Under utbildningen varvades föreläsningar och gruppdiskussioner. Foto: Mathan Ravid

 

Under utbildningen diskuterades antisemitismens historia, fördomar i samhället och deltagarnas vardag, konspirationsteorier och källkritik på nätet, vikten av att agera när någon utsätts för diskriminering och hur man bemöter fördomsfulla och rasistiska påståenden. Utbildningen leddes av Mathan Ravid, ansvarig för SKMA:s ungdomsutbildningar. Gästföreläsare under utbildningen var Jonathan Leman från Expo.

SKMA och UMAF hoppas kunna få möjligheten att fortsätta samarbetet i framtiden, som av utvärderingarna att döma var mycket uppskattat. ”Det var väldigt intressant, lärorikt och givande. Vi hade jättebra diskussioner. Jag tror att jag kommer vara mer källkritisk i framtiden och bli bättre på att ifrågasätta personer som har rasistiska uppfattningar och förutfattade meningar på ett vettigare sätt, dvs. med sakliga argument. Jag rekommenderar absolut utbildningen till andra!”, skrev exempelvis 18-årige Ali.

För mer information om SKMA:s ungdomsutbildningar se vår hemsida.

SKMA