Skärmdump från SVT Nyheters sajt.

På söndagen (2/4 2017) rapporterade ett flertal medier att Judiska föreningen i Umeå lägger ner sin verksamhet efter hot från nazister. Föreningsmedlemmarnas utsatthet har uppmärksammats tidigare (se t.ex. detta reportage i Expo 1/2016), och i intervjuer med SVT och Sveriges Radios Ekot berättar föreningens talesperson Carinne Sjöberg denna gång bland annat om att hakkors, propaganda från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och klisterlappar med texten ”Vi vet var ni bor” satts upp på föreningshuset. Medlemmar vågar inte längre besöka lokalen. Sjöberg säger vidare att man hela tiden får ta emot hotfulla mail, och att hon själv blivit besökt i sitt hem. Enligt Sjöberg har situationen försämrats i takt med att man från föreningens sida blivit mer aktiva och öppna med sin verksamhet: ”så länge vi var tysta var det helt OK” säger hon till Ekot.

Så sent som i helgen fick en av föreningens medlemmar sin bil vandaliserad. Händelsen har polisanmälts. Enligt Sjöberg har de anmälningar som föreningen tidigare gjort dock inte lett till något, och hon menar att förklaringen man fått från polisen är att det inte rört sig om hets mot folkgrupp. Sjöberg hävdar också att hon varit i kontakt med kommunen men fått svaret att man inte vet hur situationen ska lösas.

– Det är ett misslyckande för hela det svenska samhället varje gång en svensk jude på något sätt hindras eller känner sig hindrad att utöva sin religion eller visa sin identitet. Nu är det människornas och myndigheternas sak att återupprätta Umeås anseende när det gäller säkerheten för judar i staden, säger Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).