Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2017

I samband med att Emerich Roth, överlevande från Förintelsen, talade på Åsö gymnasium i Stockholm den 15/2 genomförde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en aktion utanför skolan.

Flygblad förnekade Förintelsen. Skärmavbild från Mitti.se.

NMR delade ut flygblad med rubriken ”’Förintelsen’ är en bluff”. Nazitysklands folkmord på judar beskrevs som en lögn som spreds av ”judiska massmedier” samtidigt som Israel påstods utföra en ”förintelse av palestinierna”.

Föreläsningen kunde genomföras, men enligt DN 16/2 uppstod bråk utanför skolan. Polis ingrep och en person med koppling till högerextrema grupper greps för misshandel. NMR har tidigare genomfört liknande aktioner mot överlevande som besökt skolor.

I början av året häktades i Göteborg flera personer med anknytning till NMR misstänkta för inblandning i bombdåd mot Syndikalistiskt forum och mot ett flyktingboende, där en person skadades allvarligt. Misstanken gäller även en sprängladdning som placerades vid en flyktingförläggning men inte detonerade.

SKMA