Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2017

SKMA arrangerar regelbundet studieresor för högstadie- och gymnasieelever till Förintelsens platser i Polen. På en av de tiotal resor som genomfördes under 2016 deltog 19 elever och 6 lärare från fyra olika Stockholmsskolor. Gruppen leddes av guiden Fredrik Jonés och Lena Jersenius, utbildningsansvarig på SKMA.

Under dagarna i Polen besöktes bland annat det före detta gettoområdet i Krakow, den tidigare SD-skolan i Rabka och det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Bland deltagarna på resan fanns läraren Eva Salci och eleverna Adam, Alexandra, Azizah, Cleo och Rafaela från Internationella Engelska Skolan i Skärholmen.

Elever höll föredrag utifrån studieresan och spelade ett musikstycke från Schindler’s List.       Foto: Mathan Ravid

 

Den 21 februari 2017 besökte SKMA:s Mathan Ravid deras skola för att hålla ett efterseminarium om nutida fördomar, antisemitism, rasism och källkritik för ca 100 elever ur årskurs nio. Innan seminariet framförde eleverna som varit med i Polen ett musikstycke från filmen Schindler’s List och höll ett mycket gripande föredrag för sina klasskamrater där de visade bilder och talade om sina intryck från studieresan.

SKMA