SKMA har beslutat att ELSA-priset år 2016 ska tilldelas den antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men…” (IRM) för dess outtröttliga granskning och belysning av rasistiska, antisemitiska och antidemokratiska uppfattningar i och kring Sverigedemokraterna. Även i sammanhang där antirasistisk opinionsbildning varit selektiv och inte sällan osynliggjort, blundat för eller t.o.m. urskuldat och gett stöd åt antisemitism har ”Inte rasist, men…” kraftfullt och konsekvent markerat mot detta.

– Jag är imponerad av den energi och noggrannhet som de bedriver sin granskning med och att de aldrig missar att rasismen och antisemitismen hänger så intimt, så plågsamt intimt samman. Det är skrämmande att se vad som döljer sig bakom Sverigedemokraternas föregivna “nolltolerans” mot rasism och judehat, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

Elsa-priset på 20 000 kr kommer att delas ut i Stockholms Stora Synagoga den 9 november i samband med minnesceremonin för Novemberpogromen 1938 (”Kristallnatten”).

Pristagaren
Interasistmen”Inte rasist, men…” (IRM) är en partipolitiskt obunden antirasistisk blogg och podcast som framför allt granskar rasistiska yttringar i och kring Sverigedemokraterna. Redaktionen består av Henrik Johansson, Fredrik Almroth, Simon Andersson, Magnus Esser Bengtsson, Christopher Gummesson, Christoffer Svanströmer och Myra Åhbeck Öhrman. Tekniskt ansvarig är Simon Kjellberg. IRM har stått bakom en rad uppmärksammade avslöjanden som rör rasistiska, antimuslimska och antisemitiska yttranden av SD-politiker och i SD-vänliga miljöer. Läs mer om IRM:s ställningstaganden mot antisemitism i SKMA:s Nyhetsbrev oktober 2016 här.

ELSA-priset
ELSA-priset är en årlig utmärkelse som delas ut av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) till unga som via sociala medier eller på annat sätt motverkar antisemitism och andra typer av fördomar. Tidigare pristagare: Siavosh Derakhti 2012, Jonathan Leman 2013, Bilan Osman 2014, Samuel Nudel 2015. Läs mer om ELSA-priset här.

Kontakt
Kontakta oss gärna om ni vill intervjua pristagaren i samband med utdelningen.
Lena Jersenius, kanslichef SKMA, lena.jersenius@skma.se, 08-667 6090, 070-345 9995.
Svante Weyler, ordförande för SKMA, svante@weylerforlag.se, 070-669 37 60.

Se pressmeddelande här.