Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2016

Zsolt Bayer. Foto: Elekes Andor, Wikimedia Commons

Zsolt Bayer. Foto: Elekes Andor, Wikimedia Commons

Den ungerska regeringen har tilldelat Zsolt Bayer, journalist, medgrundare av regeringspartiet Fidesz och nära lierad med premiärminister Viktor Orban, en prestigefull medalj. Bayer, ökänd för sin grova hets mot romer, judar, flyktingar och muslimer, belönas bland annat för vad som betecknas som sitt ”exemplariska journalistiska arbete”.

Beslutet har mött stark kritik och runt 100 tidigare pristagare har återlämnat sina utmärkelser i protest. En av dem är Andras Heisler, ordförande för Ungerns största judiska paraplyorganisation. Jag vill inte tillhöra ”samma sällskap som en person som är rasist och antisemit, och vars glödande hat mot romer förgiftar Ungern”, förklarade Heisler.

 SKMA