Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2016

Anna Hagwall. Foto: Riksdagen.se

Anna Hagwall. Foto: Riksdagen.se

Anna Hagwall, riksdagsledamot för SD, har i en motion föreslagit slopat presstöd till lokaltidningar för att minska Bonnierkoncernens mediedominans. I ett mejl till Aftonbladet 6/10 skrev hon: ”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av medierna”.

I en kommentar skrev SKMA:s ordförande Svante Weyler: ”Med antydningarna om att en ’etnisk grupp’ skulle kontrollera medierna anknyter Hagwall till den i antisemitisk propaganda centrala föreställningen om att judar styr medierna. Denna typ av angrepp mot Bonniers har en lång tradition och de spelar även idag en viktig roll, inte minst i högerextrem propaganda.

Att antisemitiska myter underblåses av en ledamot av Sveriges riksdag är skrämmande. Att riksdagsledamoten tillhör SD är dock knappast förvånande. Hagwalls uttalande bekräftar något som länge varit tydligt: bakom partiets ’anti-antisemitiska’ fasad finns en underström av misstro och fientlighet mot judar.”

SKMA