Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2016

Nya tiders chefredaktör i Aktuellt (skärmavbild).

Nya tiders chefredaktör i Aktuellt (skärmavbild).

Den högerextrema publikationen Nya tiders medverkan på Bokmässan i september ledde till en intensiv debatt. Nya tider, som har kopplingar till nazistiska grupper, sprider bland annat antisemitiska konspirationsteorier och publicerar och försvarar kända förintelseförnekare. (Se Jonathan Lemans belysning av publikationen i SKMA:s nyhetsbrev mars 2016.)

Bokmässans fotbyten och principlöshet i förhållande till Nya tider liksom det slutliga beslutet att låta publikationen delta väckte stark kritik. Kritiken stegrades på nytt när det meddelades att författaren Lars Ulwencreutz skulle framträda i Nya tiders monter.

Lars Ulwencreutz har bl a givit ut "Sions vises protokoll" på svenska

Lars Ulwencreutz har bl a givit ut ”Sions vises protokoll” på svenska

Ulwencreutz har givit ut den antisemitiska förfalskningen “Sions vises protokoll” på svenska. Han har även publicerat propaganda som förnekar Förintelsen; inför sitt framträdande på bokmässan sade Ulwencreutz till Expo att han var ”tveksam till att det funnits några gaskammare”.

I ett uttalande den 14/9 kommenterade SKMA:s dåvarande ordförande Willy Silberstein händelseutvecklingen: ”Ulwencreutz medverkan demonstrerar på nytt att Nya tider är en del av den antisemitiska extremhögern. Att Bokmässan blir en scen för judehatare, rasister och förintelseförnekare och därigenom indirekt bidrar till att legitimera deras budskap är djupt oroväckande.” Senare samma dag meddelade Nya tider att Ulwencreutz som en följd av debatten ställt in sin medverkan på Bokmässan.

Även SVT:s Aktuellt mötte stark kritik efter ett inslag med Nya tiders chefredaktör där denne mötte få kritiska frågor och där publikationens budskap och politiska hemmahörighet beskrevs på ett otydligt sätt.

SKMA