Lars Ulwencreutz ska framträda i den högerextrema publikationen Nya tiders monter på Bokmässan, rapporterar Expo Idag. Ulwencreutz har bl a givit ut den antisemitiska propagandaskriften “Sions vises protokoll” på svenska.

Lars Ulwencreutz har bl a givit ut "Sions vises protokoll" på svenska

Lars Ulwencreutz har bl a givit ut ”Sions vises protokoll” på svenska

Boken, ett falsarium som författades av den tsarryska hemliga polisen runt sekelskiftet 1900, är en av de mest spridda och i sina följdverkningar förödande antijudiska skrifterna. Den mytbildning som boken sprider, att judar genom en internationell konspiration eftersträvar världsherravälde, spelade en avgörande roll i nazistisk ideologi och påverkade beslutet om förintelsen av Europas judar.

Ulwencreutz har även publicerat sk historierevisionistisk propaganda som ifrågasätter Nazitysklands folkmord på judar under andra världskriget. När Expo kontaktar honom inför hans medverkan på Bokmässan ifrågasätter han bl a existensen av gaskammare i nazistiska dödsläger: “Jag är tveksam till att det funnits några gaskammare efter att ha läst vittnesmål från båda sidor”, säger Ulwencreutz.

– Ulwencreutz medverkan demonstrerar på nytt att Nya tider är en del av den antisemitiska extremhögern. Att Bokmässan blir en scen för judehatare, rasister och förintelseförnekare och därigenom indirekt bidrar till att legitimera deras budskap är djupt oroväckande, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

SKMA

Uppdatering: DN rapporterar att Lars Ulwencreutz beslutat att ställa in sitt framträdande hos Nya Tider på Bokmässan.