Den 19/8 publicerade den tidigare demokratiministern Birgitta Ohlsson en artikel i Aftonbladet där hon uppmanade regeringen att fortsätta stödja de elev- och lärarutbildningar om Förintelsen, antisemitism och rasism som SKMA genomfört 2014-2016. Ohlssons artikel uppmärksammades av sajten ”Inte rasist, men…” (IRM). ”Dagens viktigaste, läs och sprid!”, skrev de på sin Facebooksida.

IRM:s länkning till Ohlssons text utlöste en omfattande diskussion i kommentarsfältet. Vissa kommentarer var positiva, men ett stort antal uttryckte antisemitism och sökte bagatellisera eller rationalisera judehat.

Skärmklipp IRM aug 2016Redaktionen meddelade efter ett tag att man beslutat radera artikeln:  ”Idag blev vi tvungna att radera en artikel för första gången pga en hög antisemiter som letat sig hit. Vi hade inte haft koll på hur tråden utvecklat sig och det blev ohållbart att försöka moderera i efterhand. Däremot så vill vi vara tydliga med två saker. Vi kommer återpublicera artikeln och ser vi er antisemitiska rövhattar här igen kommer vi kicka ut och hänga ut er! Tro inte för en sekund att ert förakt för SD är en ursäkt för er antisemitism.”

Det är inte första gången sajtens ställningstaganden mot antisemitism utlöst denna typ av reaktioner. När Henrik Johansson, redaktör för ”Inte rasist, men…”, 2014 uppmärksammade rapparen Dani M:s antisemitiska budskap möttes han av en flod av inlägg från vanligtvis uppskattande följare som ifrågasatte antisemitismen och förbannade kritiken mot Dani M. Johanssons svar till dessa löd: ”Hej alla så kallade antirasister som nu helt plötsligt är så ‘kritiska’. Ni har inga problem att kalla en politiker eller person för rasist när vi visar att hen gillat rassesidor, sagt rasistiska och svepande saker osv. Men nu helt plötsligt duger inte mängder av ovanstående information för att belägga att en person har problem med sina värderingar? Ni bör se över hur konsekventa ni är i er syn på rasism.”

Samma sak upprepades efter ett inlägg 2015 som också belyste Dani M:s antisemitism. Sajtens redaktion skrev då: ”Vi blir så in åt H**VETET trötta på alla ‘att kritisera staten Israel är inte antisemitism’- kommentarer! […] Är hans påstående att Israel styr hela jävla världen kritik mot staten Israel!? Är hans påstående om att Stiftelsen Expo styrs av Israel kritik mot staten Israel!? Är hans vurmande för den rasistiska organisation Partiet de Fria kritik mot staten Israel!? Är hans påstående om att terrorattentatet i Köpenhamn var en false flagoperation av en styrande elit kritik mot staten Israel!? NEJ! Inget av detta är någon som helst kritik mot Israel, det är antisemitiska konspirationsteorier som skulle kunna återfinnas på nazistiska Nordfront. Inget annat.”

Det är viktigt att se att dessa yttringar inte endast handlar om antisemiter som tar chansen att uttrycka hat mot judar, utan att de också återspeglar det djupgående problem med antisemitism som finns inom delar av den antirasistiska rörelsen. Många av dem som ger uttryck för eller på olika sätt söker rättfärdiga och legitimera judehat gör detta i namn av antirasism – och det är en argumentation som alltför ofta accepteras i antirasistiska miljöer. Den tydlighet som utmärker “Inte rasist, men…” är tyvärr ovanlig.

SKMA har återkommande uppmärksammat och kritiserat dessa tendenser. Det borde vara självklart att en antirasism som exkluderar, legitimerar eller till och med reproducerar antisemitism inte har något med antirasism att göra. Att så inte är fallet är inte bara skrämmande, det understryker även vikten av fortsatta satsningar på upplysning och utbildning om judehatet och dess historiska konsekvenser.

SKMA