Det tyska högerpopulistiska, flykting- och muslimfientliga Alternative für Deutschland, AfD, tar officiellt avstånd från antisemitism, men antijudiska uppfattningar luftas återkommande av AfD-politiker och sympatisörer.

Häromdagen splittrades AfD i delstatsparlamentet i Baden-Würtenberg efter att majoriteten av AfD-ledmöterna röstat emot att utesluta parlamentsledamoten Wolfgang Gedeon, som i böcker spridit grov antisemitism. Ett antal ledamöter, däribland AfD:s vice ordförande Jörg Meuthen, valde att lämna partifraktionen i protest mot att det inte tar avstånd från Gedeons judehat.

Gedeon har bl a hävdat att falsariet Sions vises protokoll torde vara äkta, givit uttryck för historierevisionistiska uppfattningar om Förintelsen, beskrivit förintelseförnekare som politiska ”dissidenter” och förklarat att ”de talmudiska gettojudarna är det kristna västerlandets inre fiender”.

Meuthen och andra som nu protesterat kritiseras för att länge ha känt till Gedeons judehat utan att reagera mot detta. En av Gedeons antisemitiska skrifter har bl a hyllats och rekommenderats av Björn Höcke, ledare för AfD i delstaten Thüringen.

Läs mer om AfD och antisemitismen (på tyska):

Correctiv: Antisemiten für Deutschland

Netz gegen Nazis: Wie antisemitisch ist die AfD?

FAZ: Im Eiferer-Modus gegen Juden