Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2016

Runt 300 personer deltog i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Borlänge den 1 maj. NMR har enligt Expo efter att Svenskarnas parti lades ned 2015 blivit den centrala aktören i den svenska vit maktvärlden.

Antinazistisk protest. Foto: David Lagerlöf, Expo.

Antinazistisk protest. Foto: David Lagerlöf, Expo.

Parollen för nazisternas demonstration var ”Kamp mot storfinans och folkförrädare”. I tal hetsades mot ledande politiker, invandrare och judar.

Antisemitismen utgör ett fundament i Nordiska motståndsrörelsens ideologi och propaganda. Enligt Expressen (1/5) beskrev organisationens ledare Simon Lindberg i sitt anförande världen som kontrollerad av judar.

Nazistmarschen möttes av motdemonstranter. Försvarsminister Peter Hultqvist, som talade vid socialdemokraternas 1 majtåg i Borlänge, fördömde manifestationen och kallade nazismen en ”svart avgrundsrörelse”.

SKMA