I början av 2015 avslöjade Aftonbladet att SD-juristen Joel Ankar, medarbetare till SD:s EU-parlamentariker Kristina Winberg, på Flashback hetsat mot judar, muslimer, svarta och kvinnor. Ankar kallade t ex kriminologen Jerzy Sarnecki för ”judesvin”. Winberg påstod efter publiceringen att Ankar sagts upp, men det stämde inte. Han arbetade kvar, fram tills häromveckan då hans anställning avslutades.

Skärmavbild från Expressens artikel om Ankar, Winberg och SD 8/6 2016.

Skärmavbild från Expressens artikel om Ankar, Winberg och SD 8/6 2016.

Expressen har kommit över SD:s interna kommunikation i ärendet. Av den framgår att man känt till att Ankar författat inläggen på Flashback – det har han själv medgivit både internt och utåt – men att partiet tidigt beslöt att försöka mörka skandalen och så tvivel om att Ankar skrivit inläggen. Expressen skriver att det var först när tidningen nyligen konfronterade Winberg och SD:s ledning med den nya dokumentationen som Ankar sades upp. 

För SD utgör medarbetares hatpropaganda mot judar och andra inte ett problem i sig, utan blir ett bekymmer först när medier uppmärksammar saken och personerna i fråga riskerar att bli en belastning för partiet. Anmärkningsvärt, men inte förvånande.

Expressen skriver också att Ankar tillträdde en säkerhetsklassad tjänst på Säpo efter att han anonymt skrivit rasistiska inlägg på Flashback och bland annat undrat om det inte var “dags att vanliga svenskar tillåts skaffa skjutvapen” för att skydda sig mot “diverse undermänniskogrupper”. Stämmer detta reser det allvarliga frågor om hur Säpos säkerhetskontroll fungerar.

SKMA