Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2016

Vid en gala för Syriens barn i Malmö den 28 april framträdde den saudiske imamen Salman al-Ouda. al-Ouda, som beskrivs som salafist och som sägs ha utgjort en av Usama bin Ladins tidiga inspirationskällor (han tar idag avstånd från al-Qaida), är bland annat bekant för sitt antisemitiska och homofoba budskap.

Salman al-Ouda sprider myten om judiska ritalmord i saudisk tv 2012. Skärmavbild.

Salman al-Ouda sprider myten om judiska ritualmord i saudisk tv 2012. Skärmavbild.

al-Ouda hävdar till exempel att judar har en ondskefull mentalitet och upprepar den uråldriga anklagelsen om judiska ritualmord. Han beskriver Förintelsen som ”en myt av enorma proportioner”. (Se även detta framträdande i saudisk tv.)

Bakom inbjudan till Malmö stod bland annat Syriska föreningen som leds av MP-politikern Kamal al-Rifai. ”Vi bjöd in honom för vi ville ha en imam som inte är extremist”, förklarade al-Rifai i Sydsvenskan 27/4.

Inbjudan mötte kritik från många håll, däribland från Bejsat Becirov som leder Islamic Center i Malmö. Efter att stark kritik även kommit från företrädare för MP i Skåne meddelade al-Rifai att han tagit ”time out” från politiken.