Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2016

Dalarnas Tidningar om Klockarskolan i Säter. Skärmavbild.

Dalarnas Tidningar om Klockarskolan i Säter. Skärmavbild.

Varje år arrangerar SKMA ett stort antal elevresor till Förintelsens platser i Polen. Bara under 2015 och 2016 har cirka 800 elever deltagit i SKMA:s studieresor.

Utbildningarna syftar till att ge deltagarna kunskap om nazismen och Förintelsen, men också om dagens antisemitism och rasism.

Varje elevresa föregås av en förberedande seminariedag. SKMA erbjuder även tips, råd och material för efterarbete på skolorna. Efter återkomsten redovisar eleverna sina kunskaper för klasskamrater på skolan.

Studieresorna uppmärksammas ofta av lokala medier. Här är det Dalarnas Tidningar som skriver om elever från Klockarskolan i Säter som efter avslutad utbildning arrangerade en temadag om Förintelsen och fördomar.

Tidningen 7 om Sörlidenskolan. Skärmavbild.

Tidningen 7 om Sörlidenskolan i Örnsköldsvik. Skärmavbild.

Tidningen 7 skriver om en niondeklass på Sörlidenskolan i Örnsköldsvik som efter långa förberedelser reste till Auschwitz-Birkenau.

Så här skrev en av eleverna i Tidningen 7 efter hemkomsten: ”En väldigt lärorik resa, så mycket att ta in och bearbeta. Vi är rikare på kunskap och en helt ny bild av det som hänt har målats upp. Det här är en resa som överträffade alla mina förväntningar, en resa som jag kommer att minnas resten av mitt liv. Vårt uppdrag är nu att förmedla det vi lärt oss och försöka få andra att förstå det vi fick se och uppleva”.

SKMA