Gahrton

Per Gahrton i TV4:s Nyhetsmorgon 19/4-2016.

Den 19 april medverkade Per Gahrton, före detta språkrör för Miljöpartiet och ordförande för Palestinagrupperna i Sverige, i TV4:s Nyhetsmorgon för att diskutera bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång. Gahrton ville inte tala om Kaplans nätverkande i sammanhang där de turkiska högerextrema Grå vargarna och islamistiska, antisemitiska Milli Görüs förekommer, eller hans uttalande som liknar Israels politik vid Nazitysklands. Istället envisades Gahrton med att framställa Kaplans avgång som resultatet av en ”kampanj” från Israel mot den svenska regeringen, för vilken statsminister Stefan Löfven böjt sig av rädsla.

Så brukar Gahrton argumentera. Redan på 1980-talet försvarade han på liknande sätt den antisemitiska närradiokanalen Radio Islam, och menade att kritiken mot radiosändaren syftade till att ”vända uppmärksamheten mot israeliska grymheter till påstådda verbala fientligheter mot judar” (SvD 20/3 1988). JK:s beslut att inleda en förundersökning mot Radio Islams ansvarige utgivare och programledare Ahmed Rami fördömde Gahrton som ”ett illavarslande tecken på undfallenhet för en resursstark lobbyverksamhet” (SvD 2/3 1988). När åtal väcktes bytte han fot, och låtsades att allt var ett misstag. Rami dömdes för hets mot folkgrupp.

I tidskriften Mana 2008 – som bland annat publicerade texter av ökända antisemiter som Israel Shamir – skrev Gahrton en artikel i vilken forskning om och engagemang mot antisemitism, som påstods ha stöd av ”mäktiga intressen”, hånades och beskrevs som försök att tysta legitim kritik mot Israel. Det finns många fler exempel. Och nu sällar sig Gahrton återigen till de som sprider och underblåser konspirationsteorier om ”Israels”, ”Israellobbyns” eller ”sionisters” makt och inflytande.

SKMA