Citatet publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2016

”Hur judehatet ser ut och fungerar i vår tid har vi fått exempel på, i de islamistiska attentaten i Paris och i Köpenhamn i fjol.

Vi kan fortfarande se hur uråldriga antisemitiska myter om judars makt, inflytande och ondska – från medeltidens pogromer via förfalskningen Sion vises protokoll till 1900-talets industriella mördande till vår tids näthat – flyter samman med politisk extremism som hittar näring i Mellanösterns konflikter.

Vi har den antisemitiska föreställningen om ’kulturmarxismen’, som en aning paradoxalt vunnit mark hos den islamhatande höger som vinner mark i Europa.

På Förintelsens minnesdag ska vi minnas offren och försöka ta in hur det som hände kunde hända. Men minnet kräver något av oss: vaksamhet och förståelse för att antisemitismen inte föddes i Auschwitz och inte försvann när dödslägren befriades och tömdes.”

Daniel Swedin

Aftonbladet 27/1 2016