Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2016

När den danske skådespelaren Kim Bodnia, som spelade rollen som polisen Martin Rohde i tv-serien Bron, hoppade av den tredje säsongen hänvisade han till missnöje med manuset. I en intervju på den israeliska nyhetssajten Walla! den 9/2 tillade Bodnia att problemet med antisemitism i Malmö, där serien bland annat spelas in, gjorde beslutet enklare att fatta. ”Det är inte särkskilt trevligt och behagligt att vara där som judisk person”, sade han. ”När de inte hade ett manus som kändes rätt, så kunde jag säga ’jag känner mig inte säker här'”.

Kim Bodnia och Sofia Helin i "Bron". Foto: News Øresund/Carolina Romare, Filmlance International

Kim Bodnia och Sofia Helin i ”Bron”. Foto: News Øresund/Carolina Romare, Filmlance International

Bodnias uttalande ledde till debatt i Expressen, bland annat mellan olika politiska företrädare i Malmö. Freddy Gellberg, vice ordförande i Judiska församlingen i Malmö, replikerade den 17/2 att församlingen inte hade något ”intresse av att utnyttjas i en politiserad diskussion om situationen för oss judar i Malmö”. Han menade att Bodnia generaliserade och påminde om att fientlighet mot judar inte är ”ett problem enbart för vår stad. Antisemitismen finns överallt – även i Kim Bodnias hemstad Köpenhamn, ja även i Stockholm”.

Gellberg hävdade att Judiska församlingens relation med kommunledningen och ledande politiska partier i Malmö förbättrats och hänvisade till stödet för det nyligen öppnade judiska informationscentret i staden. Dialog och öppenhet är nödvändigt, skrev han, men efterlyste även ”mycket mer av utbildning om antisemitism, en större lyhördhet mot antisemitiska tendenser i skolorna, rättsliga åtgärder för att straffa hatbrott.”

SKMA