Den 4 februari 2016 arrangerade SKMA tillsammans med EU-kommissionen, Forum för levande historia och Europaparlamentet ett seminarium för lärare och andra grupper om fördomar, gruppfientlighet och politisk extremism.

Lena Jersenius och Mathan Ravid.

Lena Jersenius och Mathan Ravid.

Seminariet, som ägde rum på Europahuset i Stockholm, avslutar det stora utbildningsprojekt om Förintelsen, antisemitism, rasism och antidemokratiska ideologier som SKMA genomfört (läs mer här).

Projektet redovisades av Lena Jersenius, kanslichef och utbildningsansvarig på SKMA, och Mathan Ravid, som lett elevutbildningarna och ansvarar för SKMA:s ungdomsutbildningar.

Seminariet öppnades av Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, SKMA:s ordförande Willy Silberstein och Stefan Andersson, projektledare på Forum för levande historia.

Stéphane Bruchfeld.

Stéphane Bruchfeld.

Stéphane Bruchfeld, idéhistoriker vid Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet, diskuterade i en föreläsning Förintelseundervisningens relevans idag.

Professor Andreas Zick, chef för The Institute for Interdisciplinary Research on Conflict and Violence vid Bielefelds universitet, belyste gruppfientlighetens former, drivkrafter och funktioner i Europa och pekade på möjliga motstrategier.

Jonathan Leman, researcher på Expo, beskrev den extrema högerns ideologier och miljöer i Sverige och Europa och Evin Ismail, sociolog vid Uppsala universitet, föreläste om extremislamistisk ideologi, propaganda och rekrytering utifrån Islamiska statens budskap och agerande.

Andreas Zick.

Andreas Zick.

EU-parlamentarikern Soraya Post medverkade via video och talade om arbetet mot antiziganism i Europa och Sverige. Ca 90 personer deltog.

Den 5 februari  arrangerade SKMA tillsammans med Forum för levande historia och Judiska Museet ett seminarium för pedagoger som ingår i SKMA:s och FLH:s Holocaust Education-nätverk. På seminariet, som ägde rum på Judiska Museet, presenterade Oscar Österberg, Forum för levande historia, en kartläggning av utbildningar om Förintelsen som genomförts av  International Holocaust Remembrance Alliance.

Därpå följde en visning av utställningen ”Albumet från Auschwitz” samt en föreläsning på temat av Stéphane Bruchfeld. Avslutningsvis föreläste Imke Hansen, historiker vid Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet, om Auschwitzmuseets tillkomsthistoria och hur före detta fångar var delaktiga i utformandet av det framtida museet.

SKMA