Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2015

Den jihadistiska terrororganisationen Islamiska statens (IS) attack i Paris kvällen den 13 november krävde 130 dödsoffer. Det var det dödligaste terrordådet i Europa sedan attentatet i Madrid 2004 och det värsta i Paris sedan attackerna mot Charlie Hebdo och en judisk matbutik i januari 2015.

Enligt uppgifter i franska medier planerade Abdelhamid Abaaoud, som pekats ut som hjärnan bakom dåden och som sköts ihjäl av polis i Parisförorten Saint-Denis ett par dagar efter attentaten, att även angripa judiska mål. Enligt vittnesuppgifter ska Abaaoud ha sagt att terrorgruppen skulle angripa mål ”i områden nära judarna och stoppa transporter och skolor”.

Den 18/11 knivhöggs en judisk lärare i Marseille av tre personer som skrek antisemitiska slagord och hyllade IS. I samband med att Säpo den 18/11 höjde nivån för terrorhot i Sverige stängdes verksamhet ned vid de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.