Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2015

Kvällen den 9 november arrangerade SKMA i samverkan med Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande och Forum för levande historia en minnesstund för Novemberpogromen 1938. Arrangemanget ägde rum i Stockholms stora synagoga.

Samuel Nudel och Willy Silberstein. Foto Hampus Andersson

Minnesceremoni för novemberpogromen samt utdelning av Elsa-priset till Samuel Nudel.

Kvällen inleddes med ett anförande av Willy Silberstein, ordförande för SKMA. Silberstein utdelade därefter 2015 års Elsapris till Samuel Nudel, som belönas för sin ”upplysande och effektiva opinionsbildning i sociala medier och andra forum mot antisemitism och rasism” (läs mer här).

Huvudtalare var Per Svensson, journalist på Sydsvenskan och författare. Hans anförande, ”De små stegens barbari”, återges här. Vittnesmål från Novemberpogromen lästes upp av Anne Kalmering och sång och musik framfördes av Sofia Berg-Böhm och Sirocco. Kvällen avslutades med kaddish-bönen som lästes av kantor Isidoro Abramowicz.

Minnesceremoni för novemberpogromen samt utdelning av Elsa-priset till Samuel Nudel.

Per Svensson talar i Stockholms stora synagoga. Foto: Hampus Andersson

 

Minnesceremoni för novemberpogromen samt utdelning av Elsa-priset till Samuel Nudel.

Anne Kalmering. Foto Hampus Andersson

 

Minnesceremoni för novemberpogromen samt utdelning av Elsa-priset till Samuel Nudel.

Sofia Berg-Böhm och Sirocco. Foto Hampus Andersson