Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2015.

Under hösten har SKMA:s utbildningssatsning om Förintelsen, antisemitism och rasism fortsatt. Elever ur klass nio och lärare från Sundvall och Norrköping har deltagit i seminarier och studieresor till Polen.

Projektet har mött stor uppskattning och medial uppmärksamhet. Både Sundsvalls Tidning (27/8, 14/9), Folkbladet i Norrköping (16/9) och Norrköpings Tidningar (16/10) har gjort reportage.

Folkbladet uppmärksammar SKMA:s utbildningsprojekt (skärmbild).

Folkbladet uppmärksammar SKMA:s utbildningsprojekt (skärmbild).

De elever som Norrköpings tidningar och Folkbladet intervjuade menade att de lärt sig mycket om Förintelsen, fördomar och hat mot judar och andra grupper och inspirerats till att arbeta vidare. ”Jag kommer absolut att gå vidare med det här och jag vill jobba med de här frågorna Jag tror det är viktigt att man upplyser om det här redan i tidig ålder då fördomarna börjar dyka upp och se till att de inte finns”, sade Thilde till Norrköpings Tidningar.

Studieresan var bara början, sade Glomanda till Folkbladet: ”Jag vill hjälpa andra ungdomar att både få veta och förstå vad som hänt. Det inspirerar mig till att vara med här.”

Även de elever som Sundsvalls Tidning talat med är överens om att utbildningen och resan till Polen givit djupa intryck. Eleverna besökte en rad platser, däribland Krakow, Auschwitz-Birkenau och SD-skolan i Rabka. Mycket var nytt, berättar 15-årige Paya: ”Koncentrationslägren har man ju hört talas om tidigare men till exempel gettoområdena och Rabka och allt fruktansvärt som hände där är det ju sällan man hör talas om”.  ”Nu känns det viktigt att få förmedla vad vi upplevt”, säger Isabelle till Sundsvalls Tidning.

En blogg där eleverna skrev om sina upplevelser och tankar under studieresan finns att läsa på Sundsvalls kommuns hemsida (sundsvall.se). Läs mer i denna artikel i Nyhetsbrevet.

SKMA