Påståenden om att SD skulle styras eller finansieras av judar, ”sionister” eller, som det ibland heter, ”Israellobbyn” återfinns i antisemitisk propaganda inom olika politiska opinioner. De utgör i vissa fall en gren på en större konspirationsteori som gör gällande att ”judarna”/”sionisterna” ligger bakom islamofobin i världen. SKMA har uppmärksammat detta i tidigare inlägg.

Skärmklipp Ohly RT Israellobbyn EkerothDen 6/9 bidrog oroväckande nog förre V-ledaren Lars Ohly till att sprida denna typ av påståenden. På Twitter retweetade han ett inlägg som bl a påstod att ”mycket av SDs pengar kommer från Israellobbyn”. Kritiska frågor om varför han spred budskapet har hittills avvisats eller lämnats obesvarade.

Den Twitteranvändare vars inlägg Ohly vidareförmedlade har även i andra sammanhang spridit antisemitiska budskap, bl a om hur ”sionistiska bankirer” innehar makten och hur ”sionistiska svin ska tillbaka in i Europas getton”.

Detta är inte första gången Lars Ohly dras till propaganda av detta slag. 2009 höll han fram en antisemitisk blogg som en av sina favoriter, se SKMA:s dokumentation om detta.

SKMA

UPPDATERING:

Efter stark kritik tog Ohly bort retweeten och hävdade att han inte instämde i den. På frågan varför han i så fall vidareförmedlade den tycks Ohly inte ha lämnat något svar. Se denna twitterdiskussion.