Under påtryckningar av BDS-rörelsen, en rörelse som med hänvisning till Israels ockupation och politik gentemot palestinierna kräver bojkott och sanktioner mot Israel, avbokade häromdagen en spansk musikfestival den amerikansk-judiske reggae-artisten Matisyahu. Bakgrunden var att artisten avkrävts ett ställningstagande till den israelisk-palestinska konflikten för att få uppträda. Enligt pressrapporter avkrävdes inga andra artister dylika deklarationer (och ställningstaganden i relation till andra politiska konflikter eller frågor förefaller inte ha intresserat arrangörerna).

Matisyahu avvisade kraven. På Facebook förklarade artisten att han endast medverkade som musiker och att det var oacceptabelt och kränkande att han, endast därför att han är jude, skulle avtvingas politiska ställningstaganden för att få spela.

Skärmklipp El Pais 18 aug 2015 MatisyahuDen spanska tidningen El Pais skriver i en kommentar (18/8) att agerandet är antisemitiskt och diskriminerande:

”Antisemitism och diskriminering på ideologiska grunder kan inte tolereras och måste motverkas. Kritik av Israels politik och försvar för palestinierna kan inte användas för att skyla över systematisk förföljelse av människor som har andra uppfattningar eller därför att de är judar. Spaniens politiker måste klargöra sin hållning till denna skandal som ifrågasätter landets vilja att respektera yttrande- och åsiktsfriheten.”

Under onsdagen kom ett uttalande från den spanska regeringen där den fördömde agerandet gentemot Matisyahu som diskriminerande och tog avstånd från “varje tecken på antisemitism”.

UPPDATERING: Enligt El Pais drog musikfestivalen under onsdagen tillbaka avbokningen och bad om ursäkt för sitt agerande. Tidningen citerar ett uttalande som lyder: ”Rototom rejects anti-Semitism and any kind of religious discrimination, we respect the Jewish community and we publicly apologize for what happened.”

SKMA