Evin Ismail om Islamiska statens antisemitiska ideologi

2015-06-06T00:00:00+01:006 juni 2015|

Evin Ismail skriver i Arena om Islamiska statens antisemitiska ideologi och hur unga påverkas av antijudiska konspirationsteorier på nätet:

Är du rädd för att vara jude i Malmö?” frågar P3-programmet Verkligheten 19-åringen Jonathan och han svarar: ”Ja hundra procent, helt och hållet.” Han tänker ofta på om halsbandet med davidsstjärnan är innanför eller utanför tröjan, synligt eller osynligt. Han väljer nämligen helst att dölja sin judiska identitet efter att ha blivit trakasserad i skolan.

Medan jag lyssnar på radion tänker jag på intervjuerna inför den här texten som jag gjort några veckor innan. ”De överdriver bara, det där handlar om Israel-lobbyns arbete”, är en av rösterna om hatbrotten mot judar. Den intervjuade är en 20-årig kille som tittar på Illuminati-konspirationsteorivideor på Youtube liksom många andra i den åldern. Illuminati-konspirationsteorin är en av de mest populära konspirationsteorierna bland ungdomar. Den går ut på tron att det finns en hemlig grupp som på olika sätt styr världen. Ofta kopplas denna grupp till just judar.

[…]  Jag frågar en 18-årig tjej som tror på Illuminati-konspirationsteorin vilken roll hon anser att judar har, och hon svarar:

”Judarna har mycket makt eftersom de har mycket pengar och äger bankerna, Rockefeller- och Rothschild-familjerna. Vi är beroende av deras pengar, utan dem kommer världen att krascha. Det är judiska familjer som äger de här bankerna. Här i Sverige är det Aftonbladet, Bonniers och Expressen som styrs av judar. De vill ha makt över media så att de kan styra vad som sägs om muslimer. Efter elfte september har de utmålat muslimer som ett hot mot samhället. Om du lyssnar på nyheterna så har de faktiskt lyckats med det”.

Om IS antisemitism:

Jag menar att den jihadism vi ser i Europa i form av IS har nya inslag och kombinationer.
Den är skicklig i sociala medier och den kombinerar tre olika antisemitiska uppfattningar. Den är en kombination av 1) klassiska europeiska antisemitiska konspirationsteorier 2) Illuminati–liknande-konspirationsteorier och 3) antisemitiska uppfattningar med hänvisning till en vantolkning av muslimska teologiska texter.

[…] Med hjälp av sin propaganda i sociala medier inspirerar IS personer som Omar Hamid att utföra antisemitiska terrordåd världen över. Deras tydliga mål är att skapa kaos och rädsla hos människor. Fler som är nära ungdomar måste börja tala om och lära sig mer om denna antisemitism och dess konspirationsteorier i sociala medier. Det är viktigt att kunna bemöta och bekämpa antisemitismen genom samtal och kunskap.

Läs hela artikeln.

Till toppen