Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2015

 – Tron på en judisk komplott är fortfarande grundläggande inom antisemitismen, säger den franske forskaren Dominique Reynié.

Även om morden på judar i Frankrike i huvudsak har begåtts av extrema islamister är det framförallt extremhögerns väljare som tror på konspirationsteorier.

Judar var offer i hälften av alla rasistiska angrepp som rapporterades till det franska inrikesdepartementet förra året, trots att de bara utgör omkring en procent av befolkningen.

Hatbrotten mot muslimer har också blivit fler. Genomsnittsinvånaren är betydligt mer fientligt inställd till personer med nordafrikanskt ursprung än till judar.

– Men idag kan man bli mördad bara för att man är jude, säger Dominique Reynié.

Dominique Reynié. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach

Dominique Reynié. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach

Han är statsvetare och professor vid högskolan Sciences Po i Paris, direktör för den liberala tankesmedjan Fondapol, och har gjort flera studier om antisemitismen i dagens Frankrike. (Efter att den här intervjun gjordes har han meddelat att han ställer upp i de regionala valen i höst för högerpartiet UMP, som just har bytt namn till Les Républicains.)

– Jag är döpt till katolik. Jag måste säga det. Annars tror folk att jag intresserar mig för antisemitism bara för att jag skulle vara jude.

Nio personer, varav tre barn, har dödats i Frankrike sedan 2006 på grund av att de var judar. Morden på tre personer på det judiska museet i Bryssel förra årets begicks också av en fransman.

Efter attentaten i Paris i januari florerade idéer om att det låg en konspiration bakom dåden. Den franska eller den israeliska säkerhetstjänsten skulle till exempel ha organiserat attackerna för att misskreditera islam.

Några små detaljer i suddiga bilder på videofilmer presenterades som bevis för att det inte var de utpekade terroristerna som var de verkliga förövarna, trots att det fanns så många fler bevis för att det verkligen var så.

Konspirationsteorierna uppfattas som en verklig farsot bland skolelever i Frankrike. Efter attentaten lovade skolministern Najat Vallaud-Belkacem att skolorna ska bli bättre på att lära eleverna kritiskt tänkande.

Enligt Dominique Reynié upprätthålls antisemitismen av teorier om en judisk komplott.

– Antisemitismen är en konspirationsteori. Den bygger på idéer om att några individer, som inte har några hemländer, kontrollerar finansvärlden. De kan få krig att bryta ut, eller förorsaka sjukdomar.

Militär vaktar i de judiska kvarteren i Paris. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach

Militär vaktar i de judiska kvarteren i Paris. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach

Som exempel nämner han ”Sions vises protokoll”. Det är allmänt känt att skriften som beskriver en judisk konspiration, är en förfalskning som författades av den tsar-ryska säkerhetstjänsten för över hundra år sedan. Ändå sprids den idag, inte minst i arabvärlden, som om det vore en text som beskrev verkligheten.

Men även om morden på judar i Frankrike i modern tid i huvudsak har begåtts av unga fanatiska islamister, är det framförallt bland extremhögerns sympatisörer som tron på en judisk konspiration är som starkast, visar Dominique Reyniés forskning.

47 procent av de som röstade på den Nationella Frontens ledare Marine Le Pen 2012 tror till exempel att judar kontrollerar medierna, mot 22 procent av hela befolkningen. 38 procent inom samma väljargrupp tror att det existerar en sionistisk komplott på global nivå.  Motsvarande siffra för genomsnittsinvånaren är 16 procent.

Ytterligare två andra grupper utmärker sig som något mer fientligt inställda till judar än andra; personer som sympatiserar med Vänsterfronten, och vissa muslimer.

Bland de sistnämnda ökar antisemitismen ju mer religionsutövande man är. Men statsvetaren säger att han i dagsläget inte har någon förklaring till varför.

Hans slutsatser om antisemitismen bland muslimer har kritiserats av en av hans kollegor; den franska sociologen och statsvetaren Nonna Mayer. Hon hävdar att befolkningsunderlaget i studien inte är tillräckligt stort.

Fondapol publicerar hennes kritik på sin hemsida. Men Dominique Reynié hävdar att han inte skulle ha offentliggjort studien om den inte byggde på vetenskapliga metoder.

Vänsterfronten står till vänster om det regerande Socialistpartiet och rörelsens sympatisörer är i allmänhet antirasister. Men enligt Dominique Reynié döljer sig i vissa fall ett judehat bakom ett stöd för Palestina.

– Man kan givetvis kritisera Israel utan att vara antisemit. Men ibland förekommer en märklig sammanblandning av kritik mot Israel och en föreställning om att judar kontrollerar den kapitalistiska världen.

Dominique Reynié beklagar att det är vanligt att antisemitismen uppfattas som ett problem som bara berör judar.

– När man börjar ge sig på judar, börjar man också angripa andra individer för vad de är.

Antisemiter är ofta intoleranta mot svarta, araber och homosexuella och mot religionen islam.

Anna Trenning-Himmelsbach

Frilansjournalist, Frankrike

En presentation av Fondapols undersökning finns på franska på www.fondapol.org