Tidigare i veckan kom uppgifter om att den internationellt ökände brittiske antisemiten och musikern Gilad Atzmon bjudits in till Litteraturhuset i Oslo den 14 april för att hålla ett föredrag och ge en konsert. Atzmon har bland mycket annat hävdat att judarna själva bar ansvar för Förintelsen, försvarat brännandet av synagogor, spridit antijudiska konspirationsteorier och promotat både Adolf Hitlers Mein Kampf och det antisemitiska falsariet Sion Vises Protokoll, som beskriver en påstådd judisk sammansvärjning för världsherravälde.

Bakom inbjudan av Atzmon till Norge står föreningen ”Vänner av Jerusalem/Al-Quds”. Som den norska tidningen Dagen påpekat har föreningens ledare Trond Ali Linstad själv fått kritik för att ha misstänkliggjort och spridit konspirationsteorier om judar som grupp. Linstad har försvarat inbjudan och menar att Atzmon är ”en intressant person som har många spännande ting på hjärtat”, samt framställt Atzmons antisemitism som kritik av Israels politik.

En av dem som reagerat på inbjudan av Atzmon är John Færseth, författare och tidigare skribent på den antirasistiska publikationen Vepsen, som riktat hård kritik mot att Litteraturhuset ger en plattform till och på så sätt legitimerar rasister. Litteraturhuset, som hyr ut lokalen, har svarat med påståenden om att det är omöjligt för dem att ha koll på innehållet i alla arrangemang i deras hus, samt försvarat det inträffade med att man minsann tror på ”yttrandefriheten” och denna skulle vara hotad om man bara tillhandahöll lokaler för spridandet av ”allmänt accepterade uppfattningar”.

Gilad Atzmon har tidigare väckt debatt även i Sverige. Exempelvis 2007, då Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen) tillsammans med FiB-Kultur och ABF bjöd in Atzmon till ett seminarium i Stockholm. Socialdemokrater för Tro och Solidaritet har sedan dess återkommande svarat på kritik genom att ursäkta och försvara Atzmon och framställa hans rasism som ”kritik av Israel”.

För texter som berör Atzmons antisemitism, och/eller försvar av densamma av aktörer som Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, klicka här. För fler exempel på Atzmons antisemitism se här och här.

SKMA