Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2015

Bara veckor efter att extrema islamister attackerat redaktionen på Charlie Hebdo och judar i en kosherbutik i Paris drabbade terrorn Köpenhamn. Först angreps ett möte där den svenske konstnären Lars Vilks deltog, därefter attackerades synagogan. Vid den första attacken dödades filmregissören Finn Nørgaard. Vid synagogan dödades Dan Uzan, en judisk man som stod vakt utanför en bat mitzva-fest. Uzan och de poliser som ingrep tros ha förhindrat vad som kunde blivit en än större katastrof.

Uppemot 40 000 samlades i Köpenhamn för att hedra terrorns offer. Foto: Asger Ladefoged, Scanpix/TT

Uppemot 40 000 samlades i Köpenhamn för att hedra terrorns offer. Foto: Asger Ladefoged, Scanpix/TT

Terrorattentaten i Danmark mötte starka reaktioner. I Köpenhamn samlades uppemot 40 000 personer i en manifestation för att hedra offren. Där deltog även Sveriges statsminister Stefan Löfven.

I Stockholms stora synagoga hölls den 15/2 en gudstjänst i solidaritet med terrorns offer och med Judiska församlingen i Köpenhamn. Vid minneshögtiden närvarade bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, inrikesminister Anders Ygeman och M-ordföranden Anna Kinberg Batra.

I Malmö arrangerades en kippavandring den 18/2, initiativtagare var Sofia Nerbrand. På Gustav Adolfs torg hölls en ljusmanifestation på initiativ av politiska partier, Judiska församlingen, Svenska Kyrkan, Islamic Center, Islamakademin och Open Skåne.

I Göteborg hölls den 22/2 en ceremoni i synagogan för att hedra offren i Köpenhamn. Vid manifestationen deltog företrädare för bland annat Göteborgs moské, Svenska kyrkan, Danska kyrkan och Syrisk-ortodoxa kyrkan.

SKMA:s ordförande Willy Silberstein intervjuades om attackerna av Sveriges Radio och i SVT:s Agenda. I Ekot 15/2 sade han: ”Det är fruktansvärt. Vi ser ju ett mönster, precis som i Paris. Det börjar med Charlie Hebdo eller med Lars Vilks, och det slutar med judar, människor som mördas bara för att de är judar. Det hade lika gärna kunnat hända i Stockholm”.

Efter attentatet mot synagogan i Köpenhamn skärptes bevakningen vid judiska institutioner i Sverige.

SKMA