SvD om Dani M och kulturministerns besök hos Redline Records

2015-02-19T00:00:00+01:0019 februari 2015|

Harry Amster uppmärksammade i SvD 17/2 (endast åtkomlig för prenumeranter) rapparen Dani M:s antisemitism, relation till Redline Records och kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnkes besök nyligen hos skivbolaget.

Amster återger Bah Kuhnkes svar när hon intervjuades av SvD hos Redline:  ”Det är mycket ungdom, stora känslor, det var väldigt spännande att gå ner här i studion. Jag har sett fram emot den här dagen länge. Det blir så tydligt vilket vikt kulturen spelar och inte minst har spelat i Redline Recordings och de människor som står bakom produktionsbolaget.”

Amster fortsätter:

Efteråt fick hon kritik för besöket på Redline. Men hennes pressekreterare Kristoffer Talltorp säger nu till SvD att ”vi har fått besked att Dani M inte har kontrakt med Redline sedan i november och det tog vi reda på innan vi åkte dit”. Dani M:s debutskiva “Min grind” kom dock ut på Redline i december i fjol. Oavsett datumet hävdar fler källor att Dani M i skrivande stund inte är kvar på skivbolaget, där han längre varit en av de mest populära artisterna. SvD söker skivbolagets ägare Salla Salazar som också producerat skivan tillsammans med sina bröder i musikproduktionsteamet The Salazar Brothers.

Enligt Dani M:s manager Andi Esfahani är det dock artisten själv som valt att inte förnya kontraktet, han intygar till Kulturnyheterna i Svt att det inte har med hans tidigare uttalanden att göra.

– Hans kontrakt gick ut i november-december bara, och han ville inte förnya just då. Han har nyligen släppt ett album och det är inte säkert vad som händer i framtiden. Men Dani M tycker om Redline, och de tycker om honom, säger Esfahani till Kulturnyheterna.

Amster påminner om att även medlemmar i hiphopgruppen Labyrint, som är knuten till Redline, spridit antijudisk propaganda:

När SvD frågar Kristoffer Talltorp, Alice Bah Kuhnkes pressekreterare om Labyrint blir svaret: ”De får stå för sina uttalanden själva. Dani M tog vi reda på för att den här diskussionen varit.”

Läs mer om Dani M, Labyrint, Redline och antisemitismen här, här, här, här. Läs Samuel Nudel om Dani M:s senaste försök att bortförklara antisemitismen här och om den antijudiska propaganda som sprids av Labyrint-medlemmen Jaques ”Jacco” Mattar här.

SKMA

Till toppen