Gästinlägg av Samuel Nudel

Idag, den 27/2 2015, äger Kingsizegalan rum, ”den enda svenska gala som hyllar och uppmärksammar svensk hiphop … under pampiga premisser.” Kingsizegalan har inlett samarbete med Live Nation och flyttat till Annexet (Globen) och, likt tidigare år, sänds galan på TV4 Play. Till galan har man bl.a. bjudit in några ytterst kontroversiella artister: Labyrint, Dani M och Ken Ring.

Att Kingsizegalan rycker på axlarna åt antisemitism är föga förvånande; arrangörerna har vid flera tillfällen sett mellan fingrarna på eller försvarat Dani M:s och Ken Rings antisemitism. Den konspirationsteoretiskt lagda hiphopparen Dani M gav 2012 tydliga besked vilka om vilka han anser styra världens banker och medierna: judarna. Det är ett budskap han aldrig tagit avstånd från. Sen dess har Dani M spridit antijudiska konspirationsteorier i såväl musik som via sociala medier (läs mer om Dani M:s propaganda här, här, här, här och här).

Trots detta har Kingsize Magazine, vid flera tillfällen, promotat och försvarat Dani M:s konspiracistiska musik. Den 15/11 2013 beskrev man t.ex. låten ”Agenda” som – och endast som – en ”stark politisk låt” och utelämnade det uppenbara antisemitiska kopplingarna i låttexten. Den 20 oktober uppmärksammade Kingsize Magazine att två kommunpolitiker i Linköping ville stoppa Dani M:s spelning (en spelning som senare ägde rum). Kingsize Magazines kommentar: ”Dani M har bett om ursäkt och försökt klargöra att han inte är antisemit men politiker nöjer sig inte med det svaret”. Att Dani M aldrig tagit avstånd från sina konspirationsteorier, utan tvärtom hållit fast vid dem, ignoreras. Kingsize Magazine avslutar texten med hänvisningar till Dani M:s konspiracistiska låtar på musiktjänsten Spotify.

Medverkar på galan gör även Labyrint. En av hiphopparna i gruppen, ”Jacco”, har spridit och försvarat konspirationsteorier om att ”högt uppsatta zionister” ”styr median” och ”skapat isis”. På sin Facebook trivialiserar och förringar ”Jacco” ofta Förintelsen. Där söker Jacco även förklara judars beteende via falska hänvisningar till ”zionisternas heliga skrifter” där det påstås att man får döda en ”icke-jude”; samma ”zionister” som han senare menar ”måste utrotas”.

Vilka låtar hade Kingsizegalan tänkt sig att artisterna ska utbasunera för publiken i Globen? Ken Ring kan kanske rappa ”Håll om dom” där han bl.a. sjunger att ”fångarna sitter där i burarna på Kuba – endast för att USA är styrt av några judar”; eller ”Fritt Palestina” där han sjunger om att vi ska bli ”lika rika som alla judar”. Dani M kanske väljer låtar som ”Agenda” eller ”Läs på” där han beskriver hur ett oidentifierat ”dom” ”äger media”, ”manipulerar informationen”, ”står bakom varje krig”, ”styr jorden” etc. Mot bakgrund av Dani M:s tidigare uttalande är det uppenbart vilka ”dom” som avses.

Om Kingsizegalan anser sig stå för en konsekvent antirasism är det motsägelsefullt att bjuda in, och försvara, den antisemitism som sprids av artister som Dani M och Ken Ring. Hur ser Kingsize Magazine på sitt ansvar för att man gör hatspridare och deras budskap rumsrent?

Samma fråga bör rimligtvis ställas till TV4 som väljer att sända galan på sin video-on-demand tjänst.

Samuel Nudel

Huvudansvarig för internet- och ungdomsprojektet ”Judehatet”. Bloggar på samuelnudel.blogspot.se