”Förintelseförnekelse”. Så löd rubriken till en onlinerapport publicerad 30/12 2014 av den regeringsanknutna israeliska organisationen The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA). Den som anklagades för att förneka det nazistiska folkmordet på Europas judar var Aftonbladets journalist Martin Aagård, och som källa angavs den SD-vänliga hatsajten Exponerat. På sin hemsida länkar CFCA till ett klipp från Exponerat, som påstås avslöja Aagård som förintelseförnekare. I klippet framkommer inget som styrker detta påstående.

CFCA

CFCA:s hemsida, 30/12 2014

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har vid upprepade tillfällen kritiserat CFCA, som har till uppgift att bevaka och belysa antisemitiska yttringar. I april 2013 publicerades en artikel på CFCA:s hemsida som kommentar till debatten om S-politikern Omar Mustafa och Islamiska förbundets problematiska hållning till antisemitism. I anslutning till artikeln länkade CFCA till en YouTube-video med budskapet att Omar Mustafa och andra muslimer inte är ”riktiga” svenskar utan terrorister, samt att hans inval i den socialdemokratiska partistyrelsen var ett resultat av en så kallad ”islamisering” av det svenska samhället. Videon förde tankarna till liknande klipp på antimuslimska forum som Avpixlat, den SD-sajt som i videon tillsammans med ”fria” medier påstods ha avslöjat Omar Mustafa. Efter att bl.a. SKMA kritiserat publiceringen tog CFCA bort filmen och meddelade att det handlade om ett misstag.

Endast några månader senare, i augusti 2013, publicerade CFCA en artikelserie om antisemitism, i vilken bl.a. den den ökända islamofoben Ingrid Carlqvist intervjuades. Carlqvist är grundare för Tryckfrihetssällskapet och chefredaktör för den SD-vänliga sajten Dispatch International, som i artikeln beskrevs som ”en självständigt tänkande” och legitim nyhetsförmedlare, som ”regelbundet tillrättavisar Sveriges etablissemangsmedia”. Carlqvist själv beskrevs som en ”analytiker”. Det finns all anledning att sakligt belysa och diskutera antisemitismen i vissa muslimska opinioner och bland radikala islamister – vilket också sker – men artikeln på CFCA:s hemsida gjorde något annat: den misstänkliggjorde och demoniserade muslimer som kategori och gav legitimitet åt några av muslimhatets farligaste röster.

Och nu var det alltså dags igen. Återigen har CFCA okritiskt återgett propaganda från en högerextrem, rasistisk sajt, i detta fall Exponerat. Det är ytterst anmärkningsvärt att organisationen i sitt arbete för att upplysa om antisemitism återkommande länkar till rasistiska källor och ser mellan fingrarna med eller t.o.m. underblåser hat och fördomar mot muslimer. Saken blir inte mindre anmärkningsvärd av att CFCA denna gång länkar till en källa, Exponerat, som, i motsats till Aagård, försvarar propaganda som ifrågasätter Förintelsen. T.ex. den 11 juni 2013, då Exponerat publicerade en artikel i vilken man tog Åke Sandin, som spridit förintelseförnekarmaterial och antisemitiska klichéer, i försvar. Exponerat fastslog att Sandin och likasinnade har rätt att försöka ta reda på ”sanningen” om Förintelsen utan att bli offer för ”judisk rättvisa” och ”utsättas för förföljelse av judar”.

Resultatet av CFCA:s insats denna gång blev alltså att man spred falska uppgifter om förintelseförnekande samtidigt som man gav legitimitet åt en högerextrem sajt som försvarar dem som ifrågasätter folkmordet på Europas judar.

SKMA