Polisen menar att moskébranden i Eskilstuna den 25/12 var anlagd och rubricerar den som grov mordbrand. Fem personer skadades varav en svårt.

– Skulle det handla om ett hatbrott är det oerhört allvarligt. Moskéer och muslimska bönelokaler utsätts för återkommande angrepp, vilket är helt oacceptabelt. Denna typ av hatbrott äger inte rum i ett vakuum utan utgör en konsekvens av den antimuslimska propaganda som sprids i olika miljöer och som underblåses av Sverigedemokraterna, säger Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

 – Angrepp på moskéer och synagogor utgör även angrepp på religionsfriheten. Det är av yttersta vikt att den svenska staten tar sitt ansvar för att skydda utsatta gruppers rätt och möjligheter att utöva sin religion i frihet och säkerhet, säger Silberstein.