Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2014

Att Sverigedemokraternas tal om ”nolltolerans” mot rasism saknar trovärdighet visste vi sedan tidigare. Alliansen med antisemiter och Hitlerapologeter i EU-parlamentet understryker på nytt att även det föregivna motståndet mot judehat är ihåligt.

Sverigedemokraterna visar åter att talet om nolltolerans är just bara tal och inget annat. Det är nu klart att SD i Europaparlamentet kommer att ha det polska partiet Kongressen för nya högern i sin partigrupp.

Att sitta i samma grupp i Europaparlamentet är att acceptera deras åsikter. Och i praktiken att ge sitt stöd. I det här fallet till judehat.

Kongressen för nya högerns EU-parlamentariker Robert Iwaszkiewicz och Janusz Korwin-Mikke. Foto: mowimyjak.pl

Kongressen för nya högerns EU-parlamentariker Robert Iwaszkiewicz och Janusz Korwin-Mikke. Källa: mowimyjak.pl

Ledaren för Kongressen för nya högern, Janusz Korwin-Mikke, har fällt en rad antisemitiska uttalanden. Han har bland annat sagt att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen. Han har också antytt att antalet offer överdrivits, vilket faller in i ett bekant mönster av att försöka att förminska.

En fråga jag ställer mig är vilken agenda man har när man försöker att försvara Adolf Hitler? Det behöver knappt skrivas att det är en fullkomligt barock tanke att göra en av Förintelsens viktigaste figurer till någon som inte visste.

Syftet är givetvis att skapa osäkerhet kring Förintelsen och att försöka att ge upprättelse åt en av männen som låg bakom att sex miljoner judar – barn, kvinnor och män – mördades kallblodigt. En företrädare för sådana åsikter kommer alltså att bli gruppkamrat med Sverigedemokraterna i Europaparlamentet. Man tar sig för pannan.

Janusz Korwin-Mikke har vidare beskrivit polska judar som en ”fiende” eftersom de är ”talangfulla kommunister”. Återigen ser vi hur judar buntas ihop utifrån stereotypa bilder. Vi har sett vad den formen av hets och hat leder till. Med öppna ögon, och helt medvetna om vilket parti det är, sätter sig alltså Sverigedemokraterna vid dess sida och ger därmed sin sanktion till detta antisemitiska tankegods.

Det är tragikomiskt att partiet säger sig ha nolltolerans mot rasism och vara motståndare till antisemitism när de delar partigrupp med Kongressen för nya högern. Sverigedemokraterna har ibland försökt att utmåla sig som ”judarnas vänner”. Jag har inte för en sekund trott på dem. Det är ingen ”vänskap” utan ett försök att använda frågan om antisemitismen för att angripa muslimer.

SD har historiska kopplingar till nazismen och det finns inslag kvar som påminner om detta.

I Sverigedemokraternas parlamentsgrupp sitter också Femstjärnerörelsen, vars företrädare Beppe Grillo försvarat Mel Gibson sedan han påstått att ”judar ligger bakom alla världens krig”. Grillo har vidare banaliserat Förintelsen när han uttalat sig om skylten vid ingången till förintelselägret Auschwitz.

Nolltolerans, SD? Om det inte vore så allvarligt skulle jag skratta. Men nu går inte det. Sverigedemokraterna sanktionerar judehat i Europaparlamentet.

Vad man säger i politiken är viktigt. Men vad man gör är det viktiga.

Willy Silberstein

Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism

Artikeln publicerades ursprungligen i Expressen 6/11 2014.

”Beslut fattades av partiet”

SD har hävdat att det endast är en enskild ledamot ur Kongressen för nya högern, Robert Iwaszkiewicz, som blivit medlem i EU-gruppen EFDD och att något samröre med det polska partiet inte finns. Detta tillbakavisas av Rafal Pankowski, polsk forskare och expert på högerextremism. Till Expo Idag 23/10 säger han:  ”I polska medier har det bekräftats av [partiledaren] Mikke själv att partiet accepterat detta. EFDD gick med på en uppgörelse med Kongressen för nya högern som parti och inte bara med en individ. De låtsas att det handlar om en person, men det var ett beslut som skedde av partiet. Beslutet legitimerar också Kongressen för nya högern i Polen. För partiet är det viktigt att synas på den europeiska arenan och de får mer utrymme efter den här uppgörelsen.”

Citat av Janusz Korwin-Mikke, partiledare för Kongressen för nya högern

”[Hitler] kände förmodligen inte till att judar utrotades”.

”Vi är emot att egendom som tillhörde den ena eller den andra juden återlämnas. Det är en Förintelseindustri.”

”Judarna är ett talangfullt folk, och genom att de är talangfulla kommunister är de våra värsta fiender.”

”[Judar] är så stolta över de sex miljonerna mördade i Förintelsen att jag ibland tänker, att om Eichmann hade motsatt sig att skicka de ungerska judarna till dödsläger så skulle han kunna ha anklagats för antisemitism, eftersom det hade minskat antalet mördade, något som tas upp så fort tillfälle ges.”

”Jag kanske överdriver en aning, men ser ni inte det sjukliga tjatet både till vänster och höger om att så många judar mördades – till och med fyra gånger fler än i verkligheten?”

Janusz Korwin-Mikke har även uttalat sig nedsättande om andra grupper, däribland svarta, homosexuella och kvinnor.

Källor: The Jewish Chronicle, The Guardian