Den 25 december släppte rapparen Daniel ”Dani M” Monserrat sitt första album ”Min Grind”. Dani M har promotat högerextrema Partiet de Fria och den statligt kontrollerade samt hätskt antisemitiska iranska nyhetskanalen Press TV. Han huserar även på konspiracistiska forum som Vaken.se, där han bland annat hävdat att den antirasistiska stiftelsen Expo är ”en förlängd arm av Israels ambassad” – samma Israel som han tidigare framställt som en viktig del i en global konspiration. I november 2012 hävdade Dani M i Aftonbladets kommentarsfält att ”familjen Rothschild” kontrollerar både ”i stort sett hela bankväsendet i världen” och staten Israel, genom vilka man dessutom styr ”i stort sett hela världsmedia”.

Expo skrev om Dani M:s antisemitism 2012.

Expo skrev om Dani M:s antisemitism 2012.

Bankfamiljen Rothschild har i hundratals år använts av antisemiter som symbol för påstådda judiska konspirationer, och är exempelvis vanligt förekommande i nazistisk propaganda. Dani M har senare klargjort att han står för det han sagt, och försökt framställa sina uppenbart antisemitiska uttalanden som kritik av ”Israel politik”.

I låtar som ”Agenda”, ”Läs på” och ”Motstånd” har liknande budskap framförts; Dani M:s texter kretsar slående ofta kring ett odefinierat ”Dom” som bland mycket annat ”står bakom varje krig”, ”lever på vårt lidande”, ”gör allt för rikedom”, ”äger media”, ”manipulerar informationer” och ”styr jorden”. Mot bakgrund av Dani M:s tidigare uttalanden – som han inte tagit avstånd från – och de antisemitiska miljöer han tillhör, stöder och promotar kan man gissa sig till vilka ”dom” som avses.

I Dani M:s nya album återkommer retoriken, återigen levererar rapparen teorier och svänger sig med begrepp som är direkt tagna från konspiracistisk och i många fall högerextrem antisemitisk propaganda. Exempelvis i låten ”Allt är en fasad” – som inleds med ett ihopklipp av låtar från andra Redline-artister som Carlito, Labyrint och Allyawan – möter lyssnarna begrepp som ”Illuminati-pakten”, ”Bilderberg-business” och konspirationsteorier om frimurare (låtarna i fråga har jag tidigare uppmärksammat här). Därefter påstås bl.a. att ”Banken äger dig, det är självklart” – med banken menar Dani M förmodligen ”Rothschild” eftersom han i sin antisemitiska kommentar 2012 hävdade att ”i stort sett hela bankväsendet i världen” styrs av Rothchild. I refrängen sjunger Dani M att ”allting är en lögn / allting är en bluff / allting är en komplott / allting är korrupt – allt är en fasad, du är slav, vakna upp”.

Låten ”Allt är en fasad” är ett av många exempel på hur tydligt påverkad Dani M:s världsbild är av den sorts paranoida och ofta antisemitiska ”förklaringar” till globala händelser som dominerar miljöer som Vaken.se. En gigantisk osynlig megakonspiration påstås styra världen – Dani M tillhör den ringa skara som ”genomskådat” detta och nu, via musik och sociala medier, försöker ”väcka den sovande massan”. Konspirationen saknar ibland namn, men ofta förekommer begrepp som ”Den nya världsordningen”. Så även i låten ”Allt är en fasad”. ”Den nya världsordningen” – ”ett flera hundra år gammalt projekt” – ”har oss i sitt grepp”, rappar Dani M. Vi ”styrs” nämligen alla – förklarar han för sina fans, däribland tusentals svenska ungdomar – av ”hemliga sällskap” vars vänskap binds samman av ”blod”.

Beteckningen ”Den nya världsordningen” kommer från amerikanska högerextrema miljöer, som förenas av uppfattningen att en osynlig global, ofta judisk, sammansvärjning försöker införa en världsomspännande diktatur de kallar den nya världsordningen (”New World Order”). Föreställningen om ”den nya världsordningen”, som Dani M sprider på sin platta, kan ses en modernare variant av ”flera hundra år gamla” (för att tala med Dani M) antisemitiska konspirationsteorier likt den om ”Rothschild”, som Dani M tidigare spridit och vägrat ta avstånd från.

Under 2014 har artister hos och representanter för det påstått ”antirasistiska” skivbolaget Redline Records – inte minst Dani M – återkommande fått kritik för att ha spridit, försvarat, ursäktat och vägrat ta avstånd från konspiracism och antisemitism. I den efterföljande debatten har man på alltför många håll kunnat skönja en oroväckande tendens att bagatellisera deras farliga budskap (se t.ex. här, här, här och här). När hans nya skiva nu når de många och ofta unga fansen runtom i landet kan man hoppas att folk slutar förneka och ursäkta att Dani M:s påstådda ”kamp” för samhällets svaga och utsatta inkluderar spridandet av tydligt rasistiska budskap.

Samuel Nudel

Samuel Nudel är medlem i SKMA:s ungdomsnätverk SKMA Ungdom och huvudansvarig för Instagramkontot ”Judehatet”.