Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2014

För att manifestera mot sommarens våg av antisemitism i Sverige och Europa arrangerades kippavandringar i flera städer. I Stockholm den 31 augusti deltog runt tusen personer i en vandring som avslutades med tal av Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, Petra Kahn, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet i Sverige (JUS), Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, Birgitta Ohlsson, demokrati- och EU-minister, Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och tidigare statsråd och partiledare S, samt Victor Borslöv-Reichmann, ordförande i JUS.

Kippavandring i Stockholm. Foto: David Leman.

Kippavandring i Stockholm. Foto: David Leman.

Vid sidan av Birgitta Ohlsson deltog flera partiledare och ministrar i manifestationen, däribland Stefan Löfven, S (sedermera statsminister), Jan Björklund, FP, Maria Arnholm, FP, Erik Ullenhag, FP, Anna-Karin Hatt, C, Hillevi Engström, M, och Lena Adelsohn Liljeroth, M.

En kippavandring i Malmö den 20 augusti samlade runt 500 personer. Tal framfördes av bland andra Birgitta Ohlsson, FP, och ordföranden i kommunstyrelsen i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, S.

I Göteborg samlade en kippavandring den 21 september cirka 1 500 personer. Manifestationen avslutades på Bastionsplatsen med tal av bland andra kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, S, och Birgitta Ohlsson.