Gästinlägg av Samuel Nudel

Den 17 oktober krävde folkpartisterna Erik Svansbo och Mathias Sundin i Corren att Linköping kommun stoppar en planerad spelning med rapparen Dani M under det kommunalt sponsrade evenemanget ”Lkpg Beats Cup”, en fotbollsturningen för ungdomar i utsatta stadsdelar som avslutas med en hiphop-konsert. Svansbo och Sundin skriver bland annat att ”rasister har rätt som alla andra att framföra sina åsikter, men deras hatpropaganda ska inte subventioneras av skattebetalarna och legitimeras av Linköpings kommun.”

Dani M har bland annat promotat högerextrema Partiet de Fria och huserar på konspiracistiska forum som Facebooksidan vaken.se, där han till exempel hävdat att den antirasistiska stiftelsen Expo är ”en förlängd arm av Israels ambassad”. Samma Israel som han tidigare framställt som en viktig del i en global konspiration. Det var i november 2012 som Dani M i Aftonbladets kommentarsfält hävdade att ”familjen Rothschild” kontrollerar både ”i stort sett hela bankväsendet i världen” och staten Israel, genom vilka man dessutom styr ”i stort sett hela världsmedia”.

Bankfamiljen Rothschild har i hundratals år använts av antisemiter som symbol för påstådda judiska konspirationer, och är exempelvis vanligt förekommande i nazistisk propaganda. När Dani M fick kritik för detta uppenbart antisemitiska uttalande svarade han med lögner och bortförklaringar – han har fortfarande inte tagit tydligt avstånd från de idéer han torgfört. I Sveriges Radios P3-program ”Metropol” (29/11 2012) säger Dani M att ”Jag tänker inte ursäkta något jag sagt” apropå de antisemitiska myterna i Aftonbladet och att han ”står för det han har sagt, det kommer jag alltid göra” och att konspirationerna handlade om ”Israels krigsmakt”.

Istället har de återkommit i olika former i hans musik. Exempelvis i låten ”Agenda”, som handlar om ett odefinierat ”dom”. ”Dom” som ”står bakom varje krig”. ”Dom” som ”gör allt för rikedom”. ”Dom” som ”äger media”. Samtidigt som Monserrat rappar ”mörka delar av historien dom försöker dölja” visas bilder från terrorattentaten mot World Trade Center 2001. I låten ”Läs på” återkommer ”dom”. ”Dom” som ”skrivit historien”. ”Dom” som ”manipulerar informationer”. ”Dom” som ”styr jorden”.

Ett plus ett blir i regel två – mot bakgrund av Dani M:s tidigare uttalanden, som han inte tagit avstånd från, kan man gissa sig till vilka ”dom” som avses. Och Dani M:s budskap och agerande är varken slumpmässiga eller resultatet av ”olyckliga” eller ”klumpiga” formuleringar, som han själv har påstått. Det är uppenbart att han bär på en världsbild tydligt präglad av konspiracistiska och antisemitiska föreställningar. Trots detta har vissa upprörts av Svansbo och Sundins kritik mot Linköping kommun för inbjudan av Dani M.

När Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Vikinge (C) konfronteras med inbjudningen hävdar han att han inte känner till Dani M:s musik och hänvisar till Anders Thorén, evenemangschef på arrangören Arenabolaget. Den 17 oktober i Corren framgår att inte heller Thorén är speciellt insatt i frågan. Enligt honom är det tydligen en tolkningsfråga huruvida Dani M:s låtar innehåller ”främlingsfientlighet” (Thorén kanske tror att främlingsfientlighet och antisemitism är samma sak), och inbjudan av artisten försvaras med att denne ”upprepade gånger dementerat att han är antisemit”.

Att Dani M påstått att han inte är antisemit är ointressant för att kritiken mot honom kretsat kring hans uttalanden och agerande. Huruvida han är ”antisemit” eller ej står inte i fokus. Sällan medger någon som sprider rasistiska åsikter att så skulle vara fallet, än mindre betecknar de sig själva som ”antisemiter” eller ”rasister”. Enligt Thoréns argumentation verkar det endast krävas att Sverigedemokraterna hävdar att de inte är främlingsfientliga för att Thorén ska fria Sverigedemokraterna från främlingsfientlighet.

Än mer anmärkningsvärd är vänsterpartiet i Linköpings reaktion på Svansbo och Sundins kritik. I ett pressmeddelande framställer man de båda folkpartisternas artikel i Corren som ett försök från ”borgerliga företrädare” att ”hindra den fria kulturen i Linköping”. Svansbos och Sundins krav att en artist som spridit fördomar och hat inte ska subventioneras av skattebetalarna och legitimeras av Linköpings kommun genom en spelning för ungdomar är enligt vänsterpartisten Jessica Holmqvist ”fegt och ovärdigt en demokrati”.

Under 2014 har en rad artister knutna till skivbolaget Redline Records uppmärksammats för att sprida konspirationsteorier och antisemitism, Dani M är en av dem. I och med uttalandena och ställningstagandena i frågan om hans planerade konsert i Linköping sällar sig nu såväl Arenabolaget och vänsterpartiet i Linköping till den skara som trivialiserar och försvarar konspiracistiska och antisemitiska budskap. Det skickar farliga signaler, inte minst till de ungdomar som är det planerade evenemangets målgrupp.

Samuel Nudel

Samuel Nudel är medlem i SKMA:s ungdomsnätverk SKMA Ungdom, och huvudansvarig för Instagramkontot ”Judehatet”.