Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2014

Högerpopulistiska och främlingsfientliga Sverigedemokraterna gick starkt framåt i höstens val. Med 12,9 procent är partiet nu det tredje största i riksdagen. Före valet tvingades  en lång rad SD-politiker lämna sina uppdrag eller kandidaturer efter att bland annat Expressen visat hur dessa publicerat grovt rasistiska och antimuslimska inlägg på nätet. SD:s toppkandidat i Halmstad trädde tillbaka efter att ha avslöjats på bild med hakkorsbindel på armen.

Nazistiska Svenskarnas parti genomförde en uppmärksammad valturné i landet och möttes av omfattande motdemonstrationer. Partiet lyckades inte vinna ett enda kommunalt mandat. Enligt Expo har dock nazistiska Svenska motståndsrörelsen genom att kuppa sig in på SD:s listor tagit ett mandat i Ludvika, och tre nazistsympatisörer, varav en varit aktiv i Svenskarnas partis valrörelse, ser i skrivande stund ut att, genom samma förfarande, ta mandat i Surahammar.