Gästinlägg av Samuel Nudel

Idag, den 12/9, arrangerar Nya Rågsveds Folkets Hus en samling mot rasism. Till sammankomsten har en artist som sprider antisemitisk propaganda inbjudits. Än en gång blundar antirasister för judehat.

På senare tid har hiphopkollektivet Redline Records fått utstå kritik i bland annat Expressen för att ha ignorerat och vägrat ta avstånd från den antisemitism och de konspirationsteorier som vissa av deras artister sprider. Redline deltar ofta i uppmärksammade evenemang och anlitas regelbundet av respekterande organisationer, de spelade t.ex. på SSU:s valläger i Bommersvik i augusti i år och vid Kärrtorp-demonstrationerna förra året. Tidigare kan deras närvaro möjligtvis ursäktas med okunskap hos arrangörerna. I dag bör debatten kring Redline vara uppenbar för alla som bryr sig om att kolla upp vilka artister man bokar. Trots detta fortsätter mönstret.

Till exempel den 7 september, då Socialdemokraterna arrangerade ett ”slutvalspurtevent” i Kungsträdgården i Stockholm och valde att bjuda in Redlines grundare som återkommande bagatelliserat och försvarat den rasism som några av bolagets artister sprider. Och Botkyrkafestivalen den 22-24 augusti, där Redline-artister som torgfört antisemitism spelade, tycks inte heller ha haft några problem med skivbolagets hållning.

I dag, fredag 12 september, arrangerar Nya Rågsveds Folkets Hus en uttalat antirasistisk tillställning där man, 48 timmar innan vallokalerna stänger, säger sig vilja samla och engagera folk för att ”hålla rasisterna utanför parlamenten”. Till detta evenemang har man bjudit in rapparen ”Dani M” från Redline, som bland annat påstått att den judiska bankfamiljen Rothschild styr världens banker och medier. Rothschild har i hundratals år använts av antisemiter som symbol för en påstådd judisk världskonspiration, och den retorik ”Dani M” framfört liknar den man kan finna i konspiracistiska och antisemitiska miljöer som vaken.se eller Partiet De Fria – som han promotar på sociala medier. ”Dani M”, som den 18 augusti också spelade på Malmöfestivalen, förmedlar i låtar som ”Agenda” bilden av en global elit med världsherravälde som mål – något han påstår ”bevisas” av bl.a. det ”som nu sker i Gaza”.

På tal om det samlades många från den svenska musikeliten i en i sig oproblematisk gala för just Gaza på klubben ”Trädgården” i Stockholm 25 augusti. Även här var ”Dani M” inbjuden, tillsammans med sin kollega Jacco från gruppen Labyrint. Jacco har bl.a. uppmärksammats för att på sociala medier trivialisera Förintelsen och hävda att ”högt uppsatta sionister” styr såväl Islamiska staten (IS) som ”median”.

På kritik mot inbjudningarna svarade Trädgården att det torde vara ”uppenbart för alla med minsta koll på Trädgården och skivbolagets [Redline Records] historia” att dessa tar avstånd ”från alla former av rasism”. Och med det var frågan ur världen, tyckte de. En av medarrangörerna till ”Gala för Gaza” var Nathan Hamelberg som framställer sig själv som en antirasistisk debattör. När Hamelberg informerades om Redline-artisternas antisemitism svarade han att han inte såg några problem med detta och bollade över frågan till konflikten mellan Israel och Hamas. Det är som att förflytta fokus från rasism mot mörkhyade till politiken i DR Kongo.

Det faktum att företrädare för, och artister knutna till, Redline återkommande bjuds in till stora arrangemang – även uttalat antirasistiska sådana – när de fortfarande bagatelliserar, ursäktar, försvarar och sprider fördomar och hat mot judar är talande för oförmågan, ointresset eller oviljan hos många viktiga aktörer i samhället att identifiera och fördöma fördomar och hat när dessa riktas mot judar. Ord och handlingar spelar roll, ett okritiskt omfamnande av Redline leder i längden till att antisemitism normaliseras och legitimeras. Än mer uppseendeväckande blir det när detta görs i ”antirasismens” tecken.

Samuel Nudel

Samuel Nudel är medlem i SKMA:s ungdomsnätverk SKMA Ungdom, och huvudansvarig för Instagramkontot ”Judehatet”.