För några dagar sedan uppmärksammade SKMA att ett stort antal grovt antisemitiska inlägg hade postats på Mikael Wiehes facebook-sida, i anslutning till att Wiehe publicerat ett uttalande starkt kritiskt mot Israel. SKMA invände inte mot uttalandet utan kritiserade att grov rasism tilläts flöda fritt på en sida som drivs av en känd och profilerad antirasist. Inläggen har nu dessbättre tagits bort, och Wiehe förklarar att han ”på skarpast möjliga vis” tar avstånd från ”alla former av antisemitiska och andra rasistiska uttalanden på min facebook-sida eller andra ställen liksom jag ser med avsky på krossade fönster i synagogan i Malmö och trakasserierna av rabbinen, Shneur Kesselman”. Det är självklart utmärkt, men ingen tvivlar på att Wiehe tar avstånd från antisemitism och rasism och det var inte heller det kritiken gällde. Tyvärr har antisemitiska inlägg postats även i anslutning till Mikael Wiehes nya uttalande, men vi finner ingen anledning att kommentera detta vidare och utgår ifrån att även dessa tas bort.
Däremot har vi anledning att kommentera ett inlägg som gjorts av Dror Feiler (se bilden nedan):

Dror Feilers kommentar på Mikael Wiehes Facebooksida.

Dror Feilers kommentar på Mikael Wiehes Facebooksida.

 

 

 

 

(Dror Feilers kommentar lyder: ”SKMA försök att använda Mikael Wiehe Facebooks kommentarfält som ett instrument för att skifta fokus från Israels folkrättsbrott är skamligt. Att Wiehe måste bedyra att han inte är antisemit och eller på något sätt ”sympatiserar” med antisemitiska läror är precis vad SKMA vill att vi inom solidaritetsrörelsen med Palestina syssla med just nu, diskutera antisemitism istället för att demonstrera, protestera mot och informera om Israels folkrättsvidriga aktioner i Gaza.”)

Detta är tyvärr en vanlig anklagelse mot SKMA, som har följt kommittén ända sedan uppmärksammandet av Radio Islams grovt antisemitiska närradiosändningar i Stockholm 1987-1989. Då påstod Per Gahrton och många andra bl.a. att SKMA försökte ”tysta all Israelkritik”. Det var först när Radio Islams ansvariga utgivare dömdes för hets mot folkgrupp 1989 och återigen 1991 som denna osakliga propaganda avtog. Den gången. Faktum är att SKMA aldrig har vänt sig emot icke-antisemitisk kritik av Israel. SKMA förmenar inte Dror Feiler och andra rätten att kritisera Israel. Däremot påtalar kommittén antisemitism i vilket sammanhang den än förekommer. Detta är SKMA:s uppdrag, och som antirasistisk organisation också kommitténs skyldighet. SKMA har understrukit det många gånger, men det tål att upprepas: Kritik av Israel är inte antisemitism, men antisemitism är inte kritik av Israel. Det är antisemitism och inget annat. Att Dror Feiler inte klarar att hålla två bollar i luften samtidigt är bara att beklaga, och vi hoppas att han inte är representativ vare sig för Vänsterpartiet eller solidaritetsrörelsen för Palestina i stort. En antirasism som inte förmår att vara konsekvent är ingen antirasism.

SKMA