Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2014

Sammantaget ökade de högerpopulistiska och högerextrema partierna sina mandat i Europaparlamentet efter EU-valet i maj. Ökningen beror i huvudsak på de framgångar som brittiska UKIP (26,8 % av rösterna) och franska Front National (25 %) uppnådde. Även Dansk folkeparti (26,6 %) och österrikiska FPÖ (19,7 %) gick starkt framåt. Sverigedemokraterna kom med 9,7 % av rösterna in i EU-parlamentet och erövrade 2 mandat.

Gyllene grynings emblem

Gyllene grynings emblem

Ungerska Jobbik fick 14,7 % av rösterna och behöll sina mandat. Andra partier med tydligt nazistiska drag som tog sig in i parlamentet var grekiska Gyllene gryning (9,4 %) och tyska NPD (1 %). Det nybildade polska Nya högerkongressen fick 7 %.

Partier som holländska Frihetspartiet, belgiska Vlaams Belang och italienska Lega Nord backade samtidigt som vissa andra extremnationalistiska partier åkte ur EU-parlamentet.