Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2014

Som en reaktion på att Vasa Real, en skola i Stockholm med ett judiskt högstadium, och andra platser utsatts för nazistiskt och antijudiskt klotter hölls i Vasaparken den 4 april en manifestation för allas lika värde och mot nazism, antisemitism och rasism. Mötet arrangerades av Svenska kommittén mot antisemitism, Folkets hus och parker och Rädda Barnen tillsammans med föräldrar, elever och personal på Vasa Real.

Willy Silberstein talar i Vasaparken. Foto: Erik Gunnarsson

Willy Silberstein talar i Vasaparken. Foto: Erik Gunnarsson

SKMA:s ordförande Willy Silberstein varnade i sitt tal för en alltmer aktiv nazistisk rörelse och pekade på hur judar och andra grupper i Sverige återkommande utsätts för hets och trakasserier. ”Det målas åter hakkors på väggar – och har gått så långt att ordet jude i en del svenska skolor blivit ett skällsord. Detta är inte vårt Sverige”, sade han. ”I vårt Sverige är det inte romer åt vänster och andra åt höger i frukostmatsalen på ett hotell i Stockholm. I vårt Sverige går judar till sin synagoga och muslimer till sin moské utan att riskera att mötas av hakkors eller andra former av förakt.”

Silberstein manade till större engagemang i kampen mot rasismen. ”Det största hotet är likgiltigheten.”