Daniel Monserrat är rapparen som på senare år fått ett enormt genomslag under artistnamnet ”Dani M”. Han har framträtt med några av Sveriges största hiphop-stjärnor, såsom Labyrint, Kartellen och Kapten Röd. Vissa av hans låtar har spelats över 1,5 miljoner gånger på YouTube.

”I stort sett hela världsmedia styrs av Israel”

Dani M:s kommentar i AftonbladetMen det är inte endast hans musik som fått uppmärksamhet. I november 2012 fick Monserrat kritik efter att ha kommenterat Åsa Linderborgs artikel ”Medierna försvarar Israel – till varje pris” i Aftonbladet Kultur. I artikeln försvarade Linderborg, för femtioelfte gången, Donald Boströms ökända artikel ”Våra söner plundras på sina organ” från 2009, som genom insinuationer och spekulationer målade upp bilden av att staten Israel i maskopi med en liga ”rabbiner” i USA systematiskt mördade unga palestinier för att stjäla och sälja deras organ. Många har länge och med rätta påpekat att Boströms skrönor påminde om gamla teorier om judiska ritualmord och globala komplotter. Monserrat är inte en av dem. I en kommentar till Linderborgs artikel tog han istället tillfället i akt och fastslog att ”familjen Rothschild” kontrollerar både ”i stort sett hela bankväsendet i världen” och staten Israel, genom vilka man dessutom styr ”i stort sett hela världsmedia”. Som brukligt är för de som sprider dylika antisemitiska budskap var Monserrat noga med att i nästa andetag försöka gardera sig mot anklagelser om just antisemitism med sin egen version av klassikern ”man kan inte kritisera Israel utan att anklagas för antisemitism”, som med hans ord löd ”Antisemit är bland det värsta du kan bli anklagad för idag, blir du stämplad som det har du inte längre trovärdighet i det offentliga rummet. Men är man antisemit om man är anti-Israel?” Som om hans teser om Rothschild utgjorde legitim kritik av den israeliska ockupationen av Västbanken eller det dagliga förtrycket av den palestinska civilbefolkningen. Bankfamiljen Rothschild har sedan 1700-talet använts av antisemiter som symbol för påstådda judiska konspirationer, och är t.ex. vanligt förekommande i nazistisk propaganda.

Tydligt mönster

Efter att bl.a. Expo uppmärksammat hans antisemitiska uttalanden svarade Monserrat i ett mail att han tar avstånd från ”alla former av rasism” och poängterade att han minsann hade judiska vänner, som om det sistnämnda på något sätt var relevant. Genom att sprida myten om judisk kontroll över media och bankväsende hade Monserrat tydligen bara velat poängtera ”att man kan vara motståndare till den politik Israel för utan att vara antisemit”. Han valde att göra det genom att sprida just antisemitism. I mailet till Expo bad Monserrat om ”ursäkt” om någon ”missuppfattat” hans uttalande och menade att han uttryckt sig ”klumpigt”, men tog aldrig avstånd från de antijudiska föreställningar han spridit. Istället deklarerade han att han minsann skulle ”fortsätta att vara starkt kritisk till Israels politik”. Senare samma dag hävdade Monserrat, utan att utsättas för rimliga följdfrågor, i en intervju med Ametist Azordegan i Sveriges Radios P3-program ”Metropol” att han står för det han sagt och att han blivit offer för en ”smutskastningskampanj”. Talande och vanliga reaktioner (bortförklaringar) hos de som med rätta kritiseras för spridandet av rasistisk propaganda riktad mot judar. Radiointervjun avrundades förresten med att Monserrats kollega Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset skrek ”Fuck Expo!” rakt ut i etern.

Dani M - "Agenda"Mönstret är tydligt. Retoriken och tankfigurerna återkommer, direkt eller indirekt. Ett år senare släpper Monserrat låten ”Agenda”, som han bl.a. framför live i TV4:s Nyhetsmorgon. ”Agenda” handlar om ett odefinierat ”dom”. ”Dom” som ”står bakom varje krig”. ”Dom” som ”gör allt för rikedom”. ”Dom” som ”äger media”. Samtidigt som Monserrat rappar ”mörka delar av historien dom försöker dölja” visas bilder från terrorattentaten mot World Trade Center 2001. I låten ”Läs på” återkommer ”dom”. ”Dom” som ”skrivit historien”. ”Dom” som ”manipulerar informationer”. ”Dom” som ”styr jorden”. Ett plus ett blir i regel två – mot bakgrund av Monserrats tidigare uttalanden, som han inte tagit avstånd från, kan man gissa sig till vilka ”dom” som avses. Annars ger en enkel sökning på nätet snabbt svar på frågan just vilken grupp det är som idag ofta anklagas för att bl.a. starta alla världens krig, endast tänka på pengar, äga medierna, hjärntvätta människor genom informationsmanipulation och samtidigt ligga bakom terrordåd som 11:e septemberattackerna.

Monserrat promotar och legitimerar högerextremisterDani M Instagram - Partiet De Fria

Monserrats Instagramkonto kan ge ytterligare fingervisning, inte minst vad gäller de idéer han bär på och varifrån de möjligtvis får sin näring. Nyligen publicerade Monserrat en bild på Instagram från Partiet De Fria, som han i skrivande stund också ”gillar” på Facebook. Partiet De Fria är högerextremister med kopplingar till den rasideologiska och antisemitiska tidningen American Free Press (AFP). AFP grundades av den amerikanske förintelseförnekaren Willis Carto, Partiet De Fria anordnar bl.a. föreläsningar med den svenske förintelseförnekaren och antisemiten Carl Norberg. På sociala medier länkar man ofta till högerextrema tidningar som Nya Tider. En av partiets grundare, Peter Storm, har inte endast utmålat Jean Baptiste Bernadotte som ”pseudo-jude” och hävdat att Tyskland ”blomstrade” under Hitler. I Storms texter påträffas även formuleringar som påminner om Monserrats retorik, eller vad sägs t.ex. om ”Rothschilds [har] tagit kontrollen i land efter land… [och] äger de facto Israel”?

Vid sidan av ”Rothschild” svänger sig Monserrat både i sina låtar och på sociala medier gärna med andra bland högerextremister vanliga begrepp och symboler för påstådd judisk makt, som ”Illuminati” och ”Bilderberg”. Han har bl.a. kallat Socialdemokraternas partiledare för ”Stefan ’Bilderberg’ Löfven”. Bilderberg är namnet på en grupp politiker och affärsmän som träffats sedan 1950-talet, som man självfallet kan framföra legitim kritik mot utan att det nödvändigtvis är ett uttryck för antisemitism. Inom de miljöer som Monserrat dras till får ”Bilderberg” i dag dock ofta den roll som frimurare tilldelats historiskt i antisemitisk propaganda – en orden som judar påstås använda som verktyg i deras förmenta strävan efter världsherravälde.

Stefan Löfven

Farligt att bagatellisera rasism och fördomar

Det nystartade Instagramkontot ”Judehatet” belyser dagens och gårdagens antisemitism, och har vid ett antal tillfällen tagit upp de konspirationsteorier Monserrat sprider. Kontot drivs helt frivilligt och ideellt av ett antal ungdomar som genomgått utbildningar hos Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Förutom hiphopartister med antijudiska böjelser uppmärksammar man bl.a. olika rasistiska partier, rörelser och miljöer. Ett exempel är Facebookgruppen Vaken.se – en samlingsplats för konspirationsteoretiker. Monserrat har i skrivande stund varit medlem i gruppen i över ett år. För några dagar sedan uppmärksammade en medlem i gruppen att Monserrat kritiserats på ”Judehatet”. Snabbt var snöbollen i rullning i kommentarsfälten. Exempelvis menade någon att ”banker och massmedia domineras av judar”. ”Judar låg själva bakom Hitler och nazismen”, kontrade någon annan. En tredje svarade med att förneka Förintelsen. ”Jag kan se skillnaden på judar och sionister men skulle inte bli ledsen om båda försvann”, deklarerade en fjärde. Hur reagerade då Monserrat – som bedyrat att han tar avstånd från ”alla former av rasism” – på sådana fördomar och sådant hat? Föga oväntat genom att i en kommentar leverera ännu en i den långa raden av konspirationsteorier: Instagramkontot ”Judehatet” ingår i samma komplott som den antirasistiska tidskriften Expo, ”som i sin tur är en förlängd arm av Israels ambassad”.

Expo och Israels ambassad

Exempel som de ovan visar att Monserrats budskap och agerande varken är slumpmässiga eller resultatet av ”olyckliga” eller ”klumpiga” formuleringar, som han själv har påstått. Det är uppenbart att han bär på en världsbild tydligt präglad av konspiracisitiska och antisemitiska föreställningar. Trots detta tycks många vara snabba att avfärda Monserrat och likasinnade som okunniga och ofarliga knäppgökar. Men då missar, ignorerar eller döljer man bl.a. det faktum att människor vardagligen far illa pga. den typ av propaganda som dessa personer sprider. Daniel ”Dani M” Monserrat är en mycket uppskattad rappare med många fans och tiotusentals följare på olika sociala medier, de flesta av dessa är ungdomar. Det faktum att han på olika sätt och regelbundet framför samt legitimerar fördomar, hat och konspirationsteorier mot och om judar skickar ytterst farliga signaler som måste tas på allvar. Rasism och fördomar bör aldrig bagatelliseras. Det gäller inte minst när det sprids av en av Sveriges mest kända artister.

Samuel Nudel och Mathan Ravid

Samuel Nudel är medlem i SKMA:s ungdomsnätverk SKMA Ungdom, och huvudansvarig för Instagramkontot ”Judehatet”. Mathan Ravid är medlem i SKMA, och bl.a. ansvarig för kommitténs ungdomsutbildningar.

”Judehatet” går även att följa på Facebook och Tumblr.