Talen om solidaritet får inte stanna vid vackra ord – politikerna måste skapa ett äkta engagemang mot hat i olika former, skriver SKMA:s ordförande Willy Silberstein i Expressen inför 1 maj.

”Sverige är annorlunda”, skriver Silberstein.

”Sverige har blivit ett land där inte alla möts med respekt. Alla människor tycks i mångas ögon inte vara lika mycket värda.

Nyligen kunde vi se på TV hur nazister brutalt hotar och i ett fall knivhugger en mörkhyad man så illa att han är minuter från att dö.

Tidigare hade händelser som denna fått oss alla på fötter. Statsministern, partiledarna, etablissemanget hade rest sig och sagt: det här är inte vårt Sverige. Det här är inte det land vi vill leva i. Vi måste tillsammans ta krafttag.

Men nu är det obehagligt tyst, i alla fall från politiskt håll.

Som företrädare för Svenska kommittén mot antisemitism kan jag konstatera att tystnaden också gäller inför det allt öppnare judehatet.”

Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ledare Stefan Löfven måste nu visa ett starkare engagemang i kampen mot antisemitism och rasism, skriver Silberstein.

Han avslutar:

”Utvecklingen i vår omvärld visar vid vilken farlig punkt Europa befinner sig. I flera av EU:s medlemsländer finns partier som predikar hat mot olika grupper.

Det finns en risk för att Europaparlamentet efter valet den 25 maj kommer att ha långt fler extremister än i dag.

Vi i Sverige måste göra vår läxa.

I dag, så här på tröskeln till 1 maj, hoppas jag att frågan om alla människors lika värde inte stannar vid vackra ord, utan att det blir början till ett äkta engagemang mot hat i olika former, det må gälla judar, romer, muslimer, svarta, homosexuella och andra grupper.

Jag vill se ett Sverige som reser sig. I en tid då högerpopulistiska krafter växer och nazister bokstavligen gör våra gator otrygga för en stor del av de människor som bor här måste vi, den stora majoriteten, visa just att vi är många och att vi bryr oss.

Ingen ska år 2014 vara rädd att visa vem han eller hon är. Så enkelt – och tydligen så svårt – är det.”

Läs hela artikeln!