Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2014

Under parollen ”Vredens dag” genomfördes i Paris i slutet av januari en demonstration mot Frankrikes president François Hollande. Protestmarschen, som arrangerats av olika högerradikala organisationer men även lockade anti-abortgrupper och motståndare till samkönade äktenskap, samlade enligt polisen runt 17 000 deltagare.

Demonstranter skanderar "Jude, ut ur Frankrike".

Demonstranter skanderar ”Jude, ut ur Frankrike”.

Under marschen skanderade ett stort antal demonstranter även antisemitiska slagord och utförde den så kallade quenelle-gesten, som populariserats av den antijudiske komikern Dieudonné. I en video från demonstrationen hörs talkörer som ropar ”Jude, Frankrike är inte ditt”, ”Jude, ut ur Frankrike”. En annan ramsa lyder ”Faurisson har rätt – gaskammare är skitprat”.

Den franske inrikesministern Manuel Valls varnade i en kommentar för framväxten av en allians mellan olika extrema opinioner där den förenande länken bland annat utgörs av antisemitism och homofobi.