I en ledarartikel i tidningen ETC:s helgupplaga 3/1 2014 skriver Maria-Pia Boëthius: ”Israels makt över västvärldens politiska opinion håller på att upplösas. USA krossar sina egna bergskedjor med fracking för att utvinna energi och göra sig oberoende av Mellanösterns olja. Snart behöver de inte den militärbas som Israel utgjort. Och yngre generationer bryr sig inte om ifall de blir kallade antisemiter därför att de stödjer palestiniernas rätt till frihet. ’Vad är det för skitsnack?’.”

USA har väl knappast sina viktigaste militärbaser i den delen av världen i just Israel, och enligt vad som är känt har Israel inte heller deltagit i de USA-ledda militära koalitionerna mot Irak 1991 och åren efter 2003. Men Boëthius är säkert bättre informerad, så låt gå. Mer intressant vore att få veta hur den judiska statens ”makt över opinionen” ser ut och utövas enligt Boëthius. Är det den judiska kontrollen över ekonomi och media? Är det skulden över Förintelsen som används som en slägga för att tysta all Israelkritik? Är det makten över FN som gjort att det aldrig tagits resolutioner kritiska mot Israel? Hur som helst kan vi nu efter Boëthius klargörande vara trygga i förvissningen att ingen kritik av Israel någonsin är eller kan vara antisemitisk. Skitsnack, som sagt var.

SKMA